Marco Odermatt radi čuda na skijama: Blizu je nevjerovatnog dostignuća
FOTO: EPA

Dominacija ove sezone

Marco Odermatt radi čuda na skijama: Blizu je nevjerovatnog dostignuća

Haris Zilić

Švicarski skijaš Marco Odermatt ima priliku da obori sve rekorde alpskog skijanja nakon današnje utrke superveleslaloma koja se vozi u norveškom Kvitfjellu, a to je disciplina koja je Odermattu najjača uz veleslalom.

Odermatt je lider u Svjetskom kupu sa 1542 osvojena boda, što je čak 858 bodova više od prvog pratioca Cyprien Sarrazina iz Francuske i 867 više od Manuela Fellera iz Austrije koji je "veća prijetnja".

Ako Odermatt danas bude plasiran među šest osvojit će Veliki kristalni globus već sredinom februara, tačnije 11 utrka prije kraja sezone što je podatak koji se dugo ne pamti u alpskom skijanju.

Bilo je dominacija i Janice Kostelić, Marcela Hirshcera, Tine Maze, Anne Feninger Veith, Mikaele Shiffrin, ali nije se dešavalo da sredinom februara imaju skoro 1.000 bodova više od prvog pratioca.

Do kraja sezone ostalo je pet veleslaloma, četiri slaloma, dva superveleslaloma i spust, računajući i današnji Kvitfjell.

Dakle, Odermatt ako uzme minimum 40 bodova danas u superveleslalomu imat će više od 900 bodova prednosti ispred Fellera koji vozi samo tehničke disicpline. Onda u tom slučaju da Feller pobijedi u svih devet tehničkih disciplina do kraja, a Odermatt ne osvoji nijedan bod ne bi ga prestigao.

Švicarski as piše historiju alspkog skijanja, a obizrom da do kraja ima čak pet veleslaloma i još tri brze discipline vjerovatno će preskočiti i cifru od 2.000 bodova u sezoni.

Vodeći je i u spustu, vodeći je u veleslalomu, a vodeći je i u superveleslalomu, tako da bi Odermatt sezonu mogao završiti sa Velikim kristalnim globusom i tri Mala kristalna globusa u disciplinama.

Nevjerovatni rezultati i dominacijam omka koji u ovom trenutku nema pravu konkurenciju u alpskom skijanju kada su u pitanju borbe za Globuse.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi