Predsjednik MOO: Zimske Olimpijske igre grade mostove, a ne zidove

Ng Ser Miang

Predsjednik MOO: Zimske Olimpijske igre grade mostove, a ne zidove

E. Ganibegović

Potpredsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Ng Ser Miang rekao je u utorak kako politiziranje Zimskih Olimpijskih igara neće postići nikakav bitan cilj, ostim što će naštetiti hiljadama sportista koji su karijere i živote posvetili nastupu na jednom ovakvom takmičenju.

"Vjerujemo da same Igre grade mostove, a ne zidove", rekao je u intervjuu za Xinhuu u Singapuru prije odlaska u Peking na Zimske olimpijske igre koje će početi 4. febuara.

"Igre same po sebi pružaju prilike da se cijeli svijet okupi, bez obzira na rasu, spol, vjeru i dob. To je stvarno nevjerojatna platforma za konstruktivan angažman umjesto bojkota", dodao je.

"U prošlosti je bilo bojkota Olimpijskih igara, koji nisu postigli nikakve političke ciljeve, osim što su utjecali na hiljade sportaša koji su se godinama spremali ili čak živote posvetili za Igre, a onda samo da bi im se olimpijski snovi srušili zbog politike", rekao je Ng, te istakao da ne vjeruje u politiziranje OI.

"Ne vjerujemo u politiziranje Olimpijskih igara i pozdravljamo izjave koje bi Igre i sportaše udaljile od politike".

Ng, koji već u drugom mandatu obnaša funkciju predsjednika MOO-a, rekao je kako je sretan što je Generalna skupština Ujedinjenih naroda prošlog decembra jednoglasno usvojila rezoluciju kojom se poziva na primirje tijekom Olimpijskih igara u Pekingu, te smatra da je to nevjeroatno postignuće.

Oglasi

Zapravo, Ng je vjerovao da su usred pandemije COVID-19 svijetu još više potrebne Olimpijske igre na kojima se najbolji sportaši svijeta mogu okupiti kako bi se natjecali i razmjenjivali mišljenja kada su putovanja u mnoge dijelove svijeta smanjena zbog pandemije.

"Očito će biti različitosti, ali to je ono što i mi slavimo", naglasio je.

Ng je podsjetio da su Ljetne olimpijske igre u Pekingu 2008. bile nevjerojatan uspjeh i vrlo uzbudljivo iskustvo za sudionike, od spektakularne ceremonije otvaranja do preciznog planiranja i organizacije koja je protekla besprijekorno i fantastično.

"Zimske igre 2022. u Pekingu stvarno su izgrađene na temeljima i naslijeđu Ljetnih igara 2008. godine. Pandemija COVID-19 postavila je izazove za svijet, utječući na živote ljudi, kao i na sportska događanja tijekom posljednjih nekoliko godina. Unatoč vrlo izazovnim okolnostima, Peking je u posljednjih sedam godina uložio ogromna sredstva za pripreme za Zimske igre", ustakao je Ng.

"Zato se zaista želimo zahvaliti našim prijateljima u Pekingu na njihovom stvarno velikom naporu da se pobrinu da utakmica bude po rasporedu i bit će to fantastično natjecanje", posebno je istakao, te dodao:

Oglasi

"Vjerujem da će same Igre biti  zaista nevjerojatne Igre s ljudskim duhom koji će prevladati ove velike izazove pandemije. Dakle, nebrojeni ljudski duh protiv svih nedaća. Želim Pekingu 2022. poželjeti puno sreće".

Ovim Zimskim igrama Peking ulazi u historiju postavši prvi grad na svijetu koji je ugostio i Ljetne i Zimske igre.

"Čestitam Pekingu na ovom jedinstvenom postignuću", rekao je Ng Ser Miang.

Iako nema singapurskog sportaša koji sudjeluje na Zimskim igrama u Pekingu, Ng je rekao da je sretan što je njegova domovina postala jedno od četiri središta za Zimske olimpijske igre u Pekingu. Počevši od 23. januara, Singapore Airlines obavlja svakodnevne komercijalne letove za igre, olakšavajući relevantnim sudionicima iz Singapura i susjednih zemalja i regija da putuju u Peking.

Govoreći o kineskom cilju uključivanja 300 miliona Kineza u zimske sportove, Ng je rekao da je sam cilj uzvišen i vrijedan divljenja. Napomenuo je da je Kina već premašila ovaj cilj, s više od 340 miliona Kineza koji se uključuju u sportske aktivnosti na ledu i snijegu.

"S takvim entuzijazmom i poticajem za Zimske igre, Kina će postati jaka zemlja zimskih sportova u smislu sudjelovanja na velikim natjecanjima, kao i na budućim Zimskim olimpijskim igrama", istaknuo je.

"Budući da različiti dijelovi svijeta sada prolaze kroz različite faze u pandemiji virusa COVID-19, kako bi bili domaćini Zimskih igara i sudjelovali u igrama takvih razmjera i s takvom složenošću, to je predstava za koju se svijet zaista može udružiti kako bi se postiglo nešto što ni pandemija ne može zaustaviti. Ovo je vrlo značajno", rekao je predsjednik MOO-a, te za kraj zaključio:

"Mislim da bi ovo moglo biti svjetlo na kraju tunela, gdje vjerujemo da ćemo, nadamo se, nakon utakmica bolje naučiti kako organizirati velike događaje čak i uz pandemiju i nadamo se da će se svijet vratiti u normalu čim prije".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti