Blistao u Sarajevu, pijan dolazio na takmičenja, a u zatvoru je dotakao dno

Radio je kao striper, otišao kao velika legenda

Blistao u Sarajevu, pijan dolazio na takmičenja, a u zatvoru je dotakao dno

H. Zilić

Velike priče ne mogu nestati, veliki šampioni nikad ne umiru. Ostaju njihove majstorije, avanture, rezultati, ali ostaju i trenuci koji su obilježili njihove živote, oni teški, nesretni, ali takav je život velikana, valjda.

I glavni junak naše današnje priče bio je velikan svog sporta. Bio je nezaustavljivi vladar sporta koji preferiraju samo oni najhrabriji.

Blistao je u Sarajevu, na našem Igmanu 1984. godine, kada je drugoplasiranog ostavio 17 bodova iza sebe na takmičenju u skijaškikm skokovima i to je i do dan danas rekord. U leđa mu je gledao legendanri Nijemac, Jens Weisflog.

Veliki je zaista bio Matti Nykanen.

Zvali su ga "leteći Finac", a kako je bravurozno letio iznad skakonica širom svijeta, u životu je imao stromglavi pad.

Alkohol je bio njegov najveći protivnik. Novinari koji su pratili nejgovu karijeru pisali su da nije na trening dolazio bez dvije-tri čašice žestokog pića, a znao je i na skakaonice dolaziti pijan i opet odletiti daleko, najdalje, da protivnici gledaju u leđa.

Oglasi

I koliko je bio nemiran van skakonica, još teži je bio njegov oporavak.

Kada je bio na dnu po završetku karijere, počeo je raditi kao striper, to je bio šok, ali ne i tajna, jednostavno nije imao izlaza.

Bio je lud i za gitaru, pa je snimio dva albuma, osnovao bend, ali i to je brzo palo u vodu.

Nestašni Matti je vrhunac doživio kada je završio iza rešetaka zbog napada nožem na suprugu koju je povrijedio, a djeca, sin i kćerka mu nisu dozvolili da viđa unuke zbog njegovog ponašanja jer je često dolazio u posjete u alkoholiziranom stanju.

Preminuo je 2019. godine, tačnije 4. februara 2019. godine u 55. godini života. Finska mu je oprostila sve i buran život i skandalozne izjave, ponašanje i sve što nema dodirnih tačaka sa sportom.

Matti je bio velikan, za Fince više od sportiste, njihov ponos. Ispratili su ga kao takvog, a ostalo su mu oprostili.

Jednostavno, to je bio Matti Nykanen, nestašni, leteći, "ludi" Finac.

Napustio nas je prije četiri godine (preminuo 4.2.2019.), a naše Sarajevo je upisao u historiju skijaških skokova, na Igmanu ja najbolje blistao u karijeri i sam je to priznao.

Rođen je 1963. godine u Jyvaskyli, a na ZOI je osvojio četiri zlatne medalje i jednu srebrnu. Tokom karijere, ukupno je osvojio 22 medalje na svjetskim prvenstvina u skijaškim skokovima i letovima, te je četverostruki osvajač Svjetskog kupa. Jedini je takmičar u historiji ovog sporta koji je osvojio "peticu" - olimpijsko zlato, svjetsko zlato u ski-skokovima, svjetsko zlato u ski-letovima, Svjetski kup i Novogodišnju turneju.

Top Komentari

domy
Bilo je ljepota gledati ga, R.I.P.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi