Otac mu je živa legenda, a on je jučer izveo najhrabriji skok u karijeri

Dan za pamćenje

Otac mu je živa legenda, a on je jučer izveo najhrabriji skok u karijeri

Haris Zilić

U finskoj Ruki u subotu je počela nova sezona u Svjetskom kupu ski-skokova. Na prvom takmičenju sezone slavio je Austrijanac Stefan Kraft ispred njemačkog dvojca Piusa Paschkea i Stephana Leyhea.

Prvo takmičenje u sezoni obilježio je i 21-godišnji Mico Ahonen, momak rođen 2001. godine i sin legendarnog Janne Ahonena jednog od najboljih takmičara svih vremena kada su u pitanju skijaški skokovi.

Ahonen junior je po prvi put u karijeri nastupio na takmičenju Svjetskog kupa i možemo reći da je izveo najhrabriji skok u karijeri, pojavio se među najvećom kremom ski-skokova.

Mladi Finac je prvo prošao kvalifikacije u petak što je bio sjajan rezultat, a jučer je zauzeo 44. mjesto u konkurenciji 50 takmičara sa skokom 109 metara.

Opis nije dostupan.
Mico Ahonen izveo prvi skok u karijeri u okviru Svjetskog kupa i upisao se u svjetski vrh ski-
skokova

Velika je stvar za ovog momka što je ušao u reprezentaciju Finsku među osam takmičara i osigurao sebi mogućnost da ga gledamo i u Svjetskom kupu. Da li će ove sezone debitovati na Novogodišnjoj turneji gdje je briljirao njegov otac, ta odluka ostaje na selektoru Finske.

U karijeri je Mico Ahonen nastupao na FIS i Kontinental takmičenjima, a prvi zvaničan skok izveo je kao 15-godišnjak 18. augusta 2016. godine na ljetnom Grand prixu u okviru FIS kupa u Kuopiu.

Oglasi

Što se tiče zimske sezone i one najvažnije prvi zvaničan skok je imao 15. decembra 2016. godine u norveškom Notoddenu također u okviru FIS Kupa. U Konitnental kupu debitovao je 15. decembra 2018. godine, interesantno baš na skakaonici u Ruki u Kuusamu gdje je debitovao i u Svjetskom kupu 25. novembra 2023. godine.

Finski ski-skokovi u sumraku

Finski nordijski sport posebno ski-skokovi u posljednjih deset godina su u užasnom nizu, Finska nema takmičara među 30 najboljih, ali dolaze mlađe generacije koje bi mogle vratiti koliko toliko sjaj ski-skokovima u ovoj skandinavskoj zemlji.

Oglasi

Možda Mico Ahonen bude predvodnik nove generacije finskih skakača, ali puno, puno rada, truda i znoja će im trebati da se barem približe rezultatima kakve su imali Hautemaki, Jusilainen, Larinto, da ne govorimo Ahonen, Nykenen i ostale finske legende.

Na prvom takmičenju ove sezone tri finska takmičara su osvojili bodove što može biti dobar znak za finsku ski skakanje.

Annti Aalto je osvojio 13 bodova, Niko Kytosaho je osvojio 12, a Kasperi Valto je iznenadio i osovjio sedam bodova na prvom takmičenju u novoj sezoni.

U Kupu Nacija na prvom takmičenju u sezoni skupili su 32 boda što je mnogo bolje nego prethodnih sezona što sigurno daje optimizam Fincima u ovoj sezoni.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi