Čudesan let, doskok u gledalište i svi žele reprizu

Počinje nova sezona u ski-skokovima

Čudesan let, doskok u gledalište i svi žele reprizu

Haris Zilić

Ljubitelji skijaških skokova došli su na svoje. Za vikend u finskom Kuusamu u nordijskom centru Rukatunturi počinje nova sezona u Svjetskom kupu skijaških skokova.

Sada već nekako prema tradiciji sjeveroistok Finske je domaćin prve stanice, a takmičenja su u subotu i nedjelju sa početkom u 16 sati i 15 minuta.

Na startu sezone gledat ćemo dva individualna takmičenja, a u petak su kvalifikacije za subotnji program, dok su u nedjelju kvalifikacije prije zvaničnog programa.

Skakaonica u Ruki je veličine 142 metra, tako da omogućava duge skokove, neki je nazivaju i poluletaonicom.

Opis nije dostupan.
FOTO - EPA: Nordijski centar Rukatunturi u čijem je u centru skakaonica

U Kuusamu skakači znaju i dohvatiti dužine od 150 metara što je recimo još jedino slučaj u njemačkom Willingenu kada su u pitanju normalne skakaonice.

Rekord u Kuusamu nije postavljen davno, tačnije 27. novembra 2022. godine norveški takmičar i aktuelni osvajač Svjetskog kupa Halvor Egner Granerud je doskočio na 150,5 metara što je i zvanični rekord skakaonice.

Oglasi

Bilo je i dužih letova u ovom finskom zimskom centru, ali završavali su padom prilikom doskoka pa nisu priznati, također i na treningu je znalo biti dugih letova, ali nisu ista pravila kao u zvaničnim tkamičenjima

Kuusamo i Ruka su omiljeni u svijetu ski-skokova

Svi zaljubljenici u ski-skokove vole Kuusamo i skakaonicu jer uvijek ponudi sjajne dužine, a vjeruju da će tako biti i u vikendu ispred nas.

Da li će se ponoviti neki fenomenalan let kao Granerudov prije godinu dana, ostaje nam da se nadamo. Lista učesnika u kvalifikacijama znat će se u četvrtak u večernjim satima.

Opis nije dostupan.
FOTO - EPA: Pogled na Kuusamo sa vrha skakaonice

Ono što je specifično za Kuusamo je činjenica da je jedan od najhladnijih zimskih centara za nordijske sportove, a i dan je veoma kratak.

U novembru je u pomenutom zimskom centru u Finskoj prosječna temepratura -10, a za vikend se očekuje i -13 stepeni celzijusa, što je dobro za snijeg i podlogu, a rijetko bude udara jakog vjetra što je opet najbitnije za takmičare.

Kuusamo inače u januaru dostiže i temperaturu oko -30, čak i -35 stepeni celzijusa pa je FIS odlučio da Ruka bude prva nordijska stanica u sezoni dok se temeprature zraka ne spuste drastično ispod nule.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi