Vrijedno priznanje za Hrvatsku na kraju skijaške sezone
FOTO: EPA

Zrinka Ljutić najbolja mlada skijašica

Vrijedno priznanje za Hrvatsku na kraju skijaške sezone

H. Zilić

Svjetski kup u alpskom skijanju došao je do same završnice, ostalo je još u vikendu ispred nas da se u austrijskom Sallbachu održe brze discipline superveleslalom i spust u obje konkurencije i spušta se zavjesa na još jednu sezonu skijaškog karavana.

Prošli vikend završena je sezona u tehničkim disciplinama. Mali kristalni globus u veleslalomu osvojila je Lara Gut-Behrami, a Manuel Feller je osvojio Mali kristalni golobus u slalomu.

Razloga za slavlje imala je i Hrvatska koja je dobila još jedno priznanje u svijetu skijanja i imalo veliki zalog za budućnost.

Mlada 20-godišnja Zrinka Ljutić dobila je nagradu "FIS- Rising Ski Star", a nagrada ide u ruke najbolje mlade skijašice u sezoni.

Zrinka je do titule najbolje mlade skijašice došla sa 560 bodova osvojenih u veleslalomu i slalomu, a iza sebe je ostavila Laru Colturi iz Albanije (201 bod) i Nijemicu Emmu Aicher (191 bod).

Oglasi

Pomenuto priznanje se dodijeljuje skijašicama i skijašima do 21 godine, a u muškoj konkurenciji ovo priznanje pripalo je norvšekom asu Alexanderu Steen Olsenu koji ima 442 boda i matematički je osigurao ovu titulu ispred Švicarca Franje Von Allmena koji ma 231 bod i koji do kraja ima još dvije utrke u sezoni superveleslalomu i spustu.

Naredni vikend će biti zanimljiv iz Bosnu i Hercegovinu jer će naša Elvedina Muzaferija nastupati na završnici superveleslaloma i spusta, a to je prvi put u historiji da će Bosna i Hercegovina imati skijaša ili skijašicu na završnici Svjetskog kupa.

Švicarci 36 godina čekali veliki trenutak

Prethodni vikend ozvaničili smo i osvajače Velikih kristalnih globusa u obje konkurencije.

Kod muškaraca je od ranije poznato da je Švicarac Marc Odermatt vlasnik Velikog kristalnog globus, a kod dama je u nedjelju to potvrdila Odermattova kolegica iz reprezentacije, Lara Gut-Behrami.

Gut- Behrami ima 1680 bodova, 208 više od Federice Brignone dvije utrke prije kraja sezone tako da je i tu situacija i matematički jasna.

Švicarska je tako sa dva Velika kristalna globusa prekinula jedan dug post u Svjetskom kupu iako su u Austriju najveća skijaška nacija.

Švicarska je nakon 36 godina osvojila Velike kristalne globuse u jednoj sezoni i u muškoj i ženskoj konkureciji.

Posljednji put su tu uradili 1988. godine kada su Velike kristalne globuse osvojili Pirmin Zurbriggen kod skijaša i Michela Figini kod skijašica.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi