Još jedna sezona bez smisla i rezona

Čelik ponovo u problemima

Još jedna sezona bez smisla i rezona

Dino Kurbegović

Nogometaši Čelika jučerašnjim porazom od Željezničara završili su prvi dio sezone u Premijer ligi. 

Zeničani su jesenji dio okončali na 10 mjestu sa 14 osvojenih bodova, te ih na proljeće očekuje borba za opstanak u ligi, budući da je razlika između Čelika i posljednjeplasirane Mladosti samo pet bodova. Crno-crveni su u 15 kola osvojili samo 14 bodova, sa samo dvije pobjede u osam odigranih utakmica na domaćem terenu, a ukupno tri u čitavoj polusezoni uz pet remija što je ispod svakog renomea i ugleda kluba.

Klub s Bilinog polja nakon devetog kola promijenio je i trenera, a Nizaha Hukića, koji je u devet kola osvojio sedam bodova, naslijedio je iskusni lisac Milomir Odović, koji je u preostalih šest utakmica osvojio sedam bodova, ali uz znatno teži raspored, ali i primjetno poboljšanje igre.

Interesantno je da su Zeničani u 14 kola postigli samo 14 golova, od čega je šest golova postigao stoper Jovo Kojić, koji je pred početak sezone stigao iz bijeljinskog Radnika. Porazna je i činjenica da napadači crno-crveni Namir Alispahić, Vernes Selimović i Haris Ribić nisu postigli ni jedan gol u 15 odigranih utakmica.

Osim slabih igara ove sezone nogometaši Čelika lišeni su podrške i navijača kluba s Bilinog polja. Naime nezadovoljni radom rukovodstva i Skupštine kluba, Robijaši su odlučili bojkovati domaće utakmice i tako će biti sve dok se ne promijene stvari u navedenim strukturama.  Osim Robijaša na utakmice više ne dolazi ni gradonačelnik Zenice, Husejin Smajlović i njegov prvi pomoćnik Muhamed Begagić, koje su najvjernije pristalice kluba označili kao glavne krivce za loše stanje i rezultate kluba već dugi niz godina.

Podsjetimo da je Čelik posljednji put "vidio" Evropu 2007. godine, kada je u prvom kolu tadašnjeg Inter-toto kupa poražen u dvomeču sa Grbaljom iz Crne Gore. Na titulu navijači Čelika čekaju već 18 godina i kako trenutno stvari stoje proći će još dosta vremena, dok se u Zenicu ne donese neki trofej.

Za to su svakako odgovorni ljudi koji vode ponos grada godinama i sistematski ga uništavaju, postavljanjem političkih "igrača" na rukovodeća mjesta u klubu dovelo se do toga da Čelik ne može dobiti Licencu za Evropu, jer je najveći sportski dužnik u državi i dug se povećava iz dana u dan.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

O igračkom kadru ne treba trošiti riječi, jer podatak da je od početka sezone pa do zadnjeg kola na platnom spisku Čelika čak 17 igrača sa strane plus trener Milomir Odović, ne trebamo spominjati da se igračima trebaju obezbjediti stanarine i hrana, tako da svi oni koji govore da u klubu nema novca bacaju prašinu u oči svim navijačima. Samo osam domaćih igrača je u seniorskom pogonu, a razlog tome je svakako i u lošem radu omladinskog pogona, gdje Čelik već godinama ne izbacuje kvalitetne nogometaše za prvi tim.

O Čeliku bi mogli pisati danima i mjesecima, ali ono što je bitno nakon 15 odigranih kola da je ovo još jedna sezona bez smisla i rezona. Da li će se nešto drastično promijeniti u i oko kluba u narednom periodu teško je kazati, ako navijači ne uspiju u svojoj borbi za bolji Čelik, onda nema smisla da postoji klub, koji će gomilati dugove, strahovati za opstanak u ligi, kupovati polovne igrače i igrati pred praznim tribinama.

Zaprati NK Čelik, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Čelik Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.