Oglasio se FS BiH: Prioritet je sigurnost navijača

Oglasio se FS BiH: Prioritet je sigurnost navijača

A. Beganović

Povodom učestalih medijskih napada na NS/FS BIH, kao organizator takmičenja BH Telecom Premijer lige BIH, a u vezi organizovanog putovanja gostujućih navijača i njihovog sigurnog smještaja na stadionima, želimo informisati javnost o sljedećem:

NS/FS BIH dosljedno primjenjuje pravila o gostujućim navijačima koje propisuju UEFA i FIFA, te nastoji da u saradnji sa klubovima  BH Telecom Premijer lige ista adekvatno implementiraju u našim uvjetima. Klubovi koji se takmiče u navedenoj ligi  dužni su osigurati i adekvatno smjestiti  domaće, ali isto  tako i gostujuće navijače, te im pruziti potunu pomoć i podršku oko smještaja i bezbijednosti na stadionima.                              

Nadležnosti i ogovornosti NS/FS BIH, kao institucije koja  vodi i organizira takmičenje,  te klubova kao organizatora  utakmica,  prema važećim propisima,  ograničeni  su samo unutar i u okviru stadiona. Shodno tome,  za  propuste koji se dogode na stadionima, klubovi BH Telecom Premijer lige bili su i bit će sankcionisani prema odredbama Disciplinskog pravilnika NS/FS BiH. 

Međutim, NS/FS BiH i klubovi, nisu niti mogu učestvovati u organizaciji putovanja i sigurnog dolaska navijača do stadiona.  U skladu sa relevantnim zakonskim propisima,  za taj segment  iskljucivo su kompetentni  organi javnog reda i mira, odnosno nadležna ministarstva unutrašnjih poslova,  koji sami procjenuju i odlučuju o svim aspektima putovanja i dolaska navijača do stadiona.

NS/FS BIH će učiniti dodatne napore da svi klubovi u potpunosti izvršavaju obavezu koja se odnosi na siguran smještaj  i bezbjednost za sve navijače. Nadalje, NS/FS BIH će inicirati hitan sastanak sa predstavnicima MUP-a Federacije, MUP-a Republike Srpske i Ministarstva sigurnosti BiH, kako bi bile poduzete sve mjere u cilju slobodnog kretanja svih navijača i kako bi bile izbjegnute sve moguće neželjene situacije prilikom organiziranog putovanja gostujućih navijača.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.