Spremite se: Počinje predizborna Premijer liga!

Politika i sport

Spremite se: Počinje predizborna Premijer liga!

Tužna je činjenica kako je politika duboko upletena u sport u Bosni i Hercegovini, pogotovo na najpopularniji od svih sportova, fudbal.

Uoči oktobarskih izbora u svim medijima kreće perfidna predizborna kampanja, pa je tako slučaj i u sportu, gdje se pokušava progurati retorika koju "mudro", godinama, koriste ovdašnji političari.

Kao što smo već navikli, odmah po startu Premijer lige BiH u predizbornoj godini fudbalski klubovi pokušavaju se podijeliti u tabore prema nacionalnom prefiksu, te uz masku nezadovoljstva suđenjem najavljuju žestoke promjene.

Politički govori stranačkih lidera, kopirani su u saopštenja za javnost klubova uz sitne izmjene pojedinih riječi: "narod" se mijenja u "fudbalski klub", a "država" u "Premijer liga BiH", pa se na sva zvona najavljuje istupanje, odvajanje, cijepanje, a takav radikalan stav pravda se ugroženošću i majorizacijom... Već viđeno, po sto puta.

I ove predizborne godine, jasno je da nećemo uživati u domaćem fudbalu bar do oktobra kada će ciljevi biti ostvareni, fotelje prigrabljene, sjahaće Kurta, a uzjahati Murta na kojeg će doći red da pobere plodove svoje kampanje i iz bjednog bh. sporta iscjedi ono što je još moglo preostati.

Komitet za normalizaciju je uoči početka ove sezone ukinuo odluku o zabrani dolaska gostujućih navijača na stadione Premijer fudbalske lige Bosne i Hercegovine, čime je pala kašika u med onima koji kroz fudbal nastoje podići tenzije i pokušati dobiti koji glas više za svoje strane na predstojećim izborima.

Cilj je zastrašiti naciju, pokazati da rat još uvijek nije stao i da "neprijatelj" ne spava, probuditi mržnju, inspirisati strah i razbuditi insomničarskog demona u ormaru. Jer uplašene ovce je najlakše kontrolisati.

Mi koje njihova borba za fotelju baš previše i ne interesuje, i ove godine biće žrtve. Fudbal će opet biti gurnut u stranu, jer koga interesuje lopta kad se na stadionu održava stranački miting. A kad sve prođe, nama će ostaviti domaći fudbal kao ostarjelu prostitutku koju niko od njih nikada nije ni volio.

Nakon izbora, ništa se neće promijeniti. Niko neće istupiti iz lige. Niko neće napraviti nijedan korak da se nešto promijeni. Ostaćemo na istom mjestu na kojem stojimo već 15 godina. I nakon oktobra ćemo se pitati kako to da su nam stadioni prazni, kako to da nemamo uspjeha u Evropi i kako to da nam je liga među najgorima u Evropi? Kao da već ne znamo odgovore.

Spremimo se na prijetnje istupanjem iz lige, sudijskim pravdama i nepravdama, navijačkim incidentima, nacionalizmu, šovinizmu i nacizmu, brojnim saopštenjima u kojima se osuđuje sve i svašta, jer dolaze izbori i pred svake izbora priča je ista. A dok se u Premijer ligi bave ovakvim stvarima, Ligu prvaka, Evropsku ligu i pravi fudbal ćemo i dalje gledati putem malih ekrana  pitati se kada će nama sunce zasijati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti