Stadion Tivoli-Neu: Domaćin Zmajeva u Innsbrucku

Stadion na kojem će večeras biti odigran duel sa Egiptom

Stadion Tivoli-Neu: Domaćin Zmajeva u Innsbrucku

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra će na stadionu Tivoli-Neu odigrati prijateljsku utakmicu sa reprezentacijom Egipta.

Utakmica će biti odigrana na jednom od stadiona na kojem su se igrale utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu 2008. godine, kada je Austrija zajedno sa Švicarskom ugostila najbolje reprezentacije Starog kontinenta. Posljednja je to prilika za navijače Bosne i Hercegovine da gledaju nacionalni tim u Evropi prije odlaska u SAD, a potom i u Brazil, gdje 12. juna počinje Svjetsko prvenstvo u fudbalu.

Utakmicu sa Egiptom gledat će 16.000 navijača, a na stadionu se očekuje veliki broj navijača našeg nacionalnog tima. Karte se prodaju u rekordno brzom vremenu, a stadion Tivoli-Neu odlično je mjesto da svi oni koji neće ići u Južnu Ameriku isprate svoje ljubimce na prvo veliko takmičenje u historiji Bosne i Hercegovine.

Zanimljivo je da je stadion u Innsbrucku za vrijeme utakmica Evropskog prvenstva primao 30.000 gledalaca, ali je kapacitet nakon prvenstva smanjen na već pomenutih 16.000. Domaćin na Tivoli-Neu stadionu je Wacker Tirol, a stadion je otvoren 2000. godine. Samo četiri godine kasnije zatvoren je stari stadion, koji je također nosio ime Tivoli.

Na novom stadionu nalaze se i prostorije kluba iz Innsbrucka, a u hodnicima se nalaze slike najvećih zvijezda kluba iz Innsbrucka. Među njima je i najveća legenda Wackera, ali i austrijskog fudbala, Ernst Happel. Tu je i slika selektora Njemačke, Joachima Loewa, kao i Kurta Jare i Didija Constantinija.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Na stadionu Tivoli-Neu odigrane su tri utakmice na Evropskom prvenstvu 2008. godine, a po dvije utakmice odigrale su reprezentacije koje su igrale u grupi D, Španija, Švedska i Rusija. Prvi veliki trofej u nizu Španci su osvojili upravo te 2008. godine, a na čelu aktuelnih svjetskih i evropskih prvaka tada je sjedio Luis Aragones.

Španci su 10. juna 2008. godine slavili protiv Rusije sa visokih 4:1, a četiri dana kasnije porazili su i Švedsku 2:1. Zavjesa na utakmice EP na stadionu Tivoli-Neu spuštena je 18. juna 2008. godine kada su Rusi savladali Šveđane rezultatom 2:0.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.