Poslovao s mafijašima: Suspendovan predsjednik Juventusa
Foto: EPA

Kazna za Staru damu, a Agnelli godinu dana van fudbala

Poslovao s mafijašima: Suspendovan predsjednik Juventusa

Predsjednik Juventusa Andrea Agnelli je kaženjen zabranom obavljanja svih poslova povezanih sa fudbalom, u trajanju od jedne godine. Njemu je ovu kaznu izrekla Fudbalska federacija Italije zbog uloge u prodavanju ulaznica tvrdokornim "ultra" navijačima Juventusa, koji su se bavili ilegalnom preprodajom istih.

Italijanski sud je zbog Agnellijevih prekrašaja izrekao Juventusu novčanu kaznu u iznosu od 300.000 eura, a Agnellijeva suspenzija dolazi samo tri sedmice nakon što je izabran da predsjedava Klupskom asocijacijom Evrope, koja u svom sastavu ima čak 220 članova.

Glavni tužilac Giuseppe Pecoraro je u Agnellijevom slučaju tražio suspenziju u trajanju od dvije i pol godine, novčanu kazu, ali i da sud Juventus kazni igranjem utakmica pred praznim tribinama. Nakon presude, Pecoraro je istakao da će žaliti na istu i tražiti težu kaznu.

"Djelomično sam zadovoljan jer smo uspjeli dokazati krivnju, ali prekršaji su veoma ozbiljni i mislim da bi trebali biti teže kažnjeni", izjavio je Pecoraro za italijansku novinsku agenciju Ansa, pa dodao:

"Mislim da bi presuda još jednog suda bila korisna, uzimajući u obzir da je profit od preprodaje karata išao kriminalnoj organizaciji, što je veoma ozbiljno."

Agnelli je, navodno, rukovodio prodajom sezonskih, ali i svih ostalih ulaznica za Juventusove mečeve. On je priznao da se sastajao s Roccom Dominellom, vođom navijača povezanih za kalabrijskom kriminalnom ogranizacijom 'Ndranghetom. Dominello je u prošlosti već bio osuđivan zbog ilegalne preprodaje raznih dobara, uključujući i ulaznice, te je zbog svojih prekršaja proveo osam godina u zatvoru. Ipak, Agnelli tvrdi da se sa velikim grupama navijača sastajao samo na događajima poput velikih proslava Juventusovih uspjeha, te da nikada nije učestvovao u nelegalnim aktivnostima.

Osim Agnellija, suspendovan je i direktor osiguranja Juventusa Alessandro D'Angelo, i to na 15 mjesecei, dok su direktor sektora za prodaju ulaznica Stefano Merulla i bivši direktor marketinga Francesco Calco suspendovani na po godinu dana.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Sva četiri suspendovana službenika Juventusa su kažnjena i novčanim kaznama u iznosu od 20.000 eura zbog narušavanja integriteta sporta i nelagalnih poslova s navijačima.

Tužioci odjela za borbu protiv mafije su istakli da je 'Ndrangeta umješana u preprodaju karata među Juventusovim "ultra" navijačkim grupama već 15 godina, te da ove grupe, u zamjenu za pristup sezonskim kartama, obećavaju red i sigurnost na stadionima.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi