Eurobasket 2015: Casspi je premalo Izraelcima

Omri je njihova NBA zvijezda

Eurobasket 2015: Casspi je premalo Izraelcima

Izraelci su propustili u svojoj istoriji dva prvenstva. Vezano 1989. u Zagrebu i 1991. godine u Rimu. U vrijeme kada je na Eurobasketu igralo samo osam selekcija. Posljednji put su bili na postolju 1979. godine, posljednji bolji rezultat bilo je sedmo mjesto u Stockholmu 2003. godine.

Nakon debakla na posljednjem u Sloveniji, Izraelci su probali napraviti zaokret, ali bit će teško jer su otkazali Guy Pnini i Yotam Halperin. U takvoj situaciji, najzvučnije ime u sastavu je košarkaš Sacramento Kingsa Omri Casspi. Prvi Izraelac u NBA ligi.

Casspi je karijeru počeo u Hapoel Holonu, ali je vrlo brzo stigao u Maccabi iz kojeg ide na posudbu u Hapoel Galil Elyon. Zanimljivo, sezoni 2007/08 završio je kao četvrti u glasanju za najboljeg mladog evropskog igrača godine iza Ricky Rubija, Danila Gallinaria i Koste Koufosa. Od drafta je odustao 2008. godine, ali se prijavio sljedeće godine.

U prvom krugu ga uzimaju Kingsi pa postaje prvi Izraelac u NBA ligi. Iz Kingsa je otišao u Cavse, sljedeća stanica je bio Houston, pa povratak u Kingse sa kojima je potpisao ugovor vrijedan šest miliona za dvije godine. U Sjedinjenim Američkim Državama uživa veliku popularnost, pogotovo među Židovima. Njegov dolazak u NBA ligu je " potegao " jedno političko pitanje prije četiri godine. Tada se vodila polemika da li Casspi može glasati u SAD,

Čak je Casspijevo pitanje dobilo predznak "Casspijevog presedana" prema kojem bi nekim Izraelcima izvan zemlje bilo dozvoljeno glasati na izborima. Igra na poziciji krilnog centra, ima dobar šut, međutim sam neće moći vući Izrael.

Uz pomoć jednog ili dvojice saigrača možda čak mogao negdje provući Izrael u drugi krug, iako iskreno, to će teško ići.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.