Eurobasket 2015: Čekić spreman da udari

Centar Washingtona adut Poljaka

Eurobasket 2015: Čekić spreman da udari

Od 2007. godine kada su se vratili na evropsku scenu, Poljaci nisu propustili niti jedan Eurobasket. Rezultatski je to bilo uglavnom skromno, deveto mjesto kada su bili domaćini, prije šest godina. Sada sa Mikeom Taylorom žele napraviti jedan iskorak, proći u drugi krug, a njihov svakako veliki adut trebao bi biti Marcin Gortat koji od 2007. godine igra u NBA.

Marcin nam stiže iz prave sportske porodice, mama se bavila odbojkom, stariji brat Robert je ostao u boksu. Ništa naobično jer je tata Gortat nastupao kao bokser na dvije Olimpijade, na jednoj je poražen (Munchen 1972) u polufinalu od Mate Parlova. Nakon Poljske i Njemačke, odlučio se za NBA gdje je ušao na mala vrata kao 57. pick.

Svoju prvu NBA utakmicu odigrao je 1. marta 2008. protiv New York Knicksa, dvije godine kasnije će biti trejdovan iz Orlanda u Phoenix.

Krajem oktobra mjeseca 2013. godine, Gortat je ponovo u razmjeni, ovaj put iz Sunsa mora u Washington. U Washingtonu sue "poljski čekić" suočio sa prijetnjama na twiteru njemu i njegovoj porodici. U play-offu je protiv Indiane odigrao svoju utakmicu karijere, završio je na 31 poen i 16 skokova.

Poljak je u prošloj sezoni imao solidnih 13,2 poena uz 9,5 skokova po utakmici pa je nakon svega nagrađen novim ugovorom Washingtona na pet godina koji je "težak" 60 miliona dolara. Uz dobre partije Gortat se prošle sezone proslavio i jednom krajnje zanimljivom izjavom:

"Malo bih napravio određenih promjena oko kazni koja važe nakon tučnjava na terenu. Trebalo bi to definitivno otpustiti i smanjiti kazne. Zato što danas ljudi idu na utakmice hokeja, samo da bi gledali tuču usred meča, znate šta hoću da kažem? Ukoliko bi nešto slično mogli da naprave u NBA ligi, bilo bi sjajno. Bilo bi sjajno da dvojica momaka, ukoliko imaju problem, to odmah na terenu i riješe, a ne da ih odmah svi razdvajaju", predložio je Gortat.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.