Eurobasket 2015: Koponen velika uzdanica Finaca

Mogu li Finci u drugi krug?

Eurobasket 2015: Koponen velika uzdanica Finaca

Finci se strašno trude, ulažu u reprezentaciju, vezali su dva nastupa zaredom na Eurobasketu nakon 16 godina čekanja. Na dva posljednja Eurobasketa na kojima su igrali, Finci su završili na devetom mjestu.

Rekli bismo da su još uvijek na toj nekoj granici, ili da su blizu iste koja ih dijeli od onih najboljih reprezentacija. Nova prilika je Eurobasket koji će za Finsku početi u Francuskoj.

Za reprezentaciju je debitovao sa 18 godina, danas je već u zrelim košarkaškim (27), pa bi Petteri Koponen mogao biti lider ove selekcije. Ima tu još provjerenih imena, poput Huffa, Leeja, Salina, Möttöle ili Teemu Rannikka. Koponen je polako počeo stasavati u dobrog igrača igrajući za ekipu Honke koju je trenirao Mihailo Pavičević.

Već 2007. godine Koponen ide na draft. Kao prvi pik druge runde Koponena je izabrala Philadelphia.
Vrlo brzo su Sixersi dali svoja prava Portlandu koji je opet u trade uključio i Dallas. U dresu Portlanda je
igrao Ljetnu ligu, a onda se odlučio vratiti u Evropu, pet sezona je bio igrač Virtusa.

Od 2012. godine, Koponen nosi dres Khimkija. S ovom ekipom je osvojio Eurocup, bio je jedan od najzaslužnijih za naslov, pa je nagrađen izborom u prvu petorku ovog takmičenja kao jedini iz Evrope uz trojicu Amerikanaca i jednog Afrikanca (Rice, Brown, Mejía, Tavares).

Uz to priznanje, Koponen je proglašen najboljim šestim igračem VTB lige. Iako je sa ekipom Khimikija napravio odličan posao, po odlasku iz Bologne je najavio povratak, ali ne kao igrač već kao trener, glavni ili pomoćni.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.