Gutierrez osvojio sedmi naslov prvaka

Penarol prvak Argentine

Gutierrez osvojio sedmi naslov prvaka

Ono što je Martin Palermo u nogometu, to je Leonardo Gutierrez u košarci. Junak argentinske nacije, ljubimac navijača i igrač koji je samo jednu sezonu odigrao van domovine, a opet nije ništa manje slavan od kolega koji su igrali u Evropi.

Proteklog vikenda je ovaj 32-godišnji krilni centar sa Penarolom iz La Plate osvojio naslov prvaka Argentine pobijedivši u petoj utakmici finala Atenas Cordobu sa 80:60. Gutierrez je u pobjedu Penarola ugradio 23 poena čime je ponio epitet MVP-a finala.

„Leo je najbolji igrač naše lige u posljednjoj deceniji i jedan od trojice najboljih svih vremena“, ovako je nakon osvajanja naslova prvaka govorio o njemu trener Penarola i selektor reprezentacije Argentine Sergio Hernandez. Gutierrez je nakon utakmice rekao:

„Želio sam pobjedu i da pomognem svom timu, i srećom to se dogodilo. Mentalitet ovog tima bio je najvažniji. Igrali smo dobro tokom cijele sezone. Na početku sezone smo imali cilj osvojiti naslov, toga smo se držali tokom cijele sezone i na kraju smo završili onako kako smo željeli“.

U karijeri je Leo igrao za Olimpiju, Atenas, Mallorcu, Obras Sanitarias, Ben Hur de Rafelu, Bocu Juniors i Penarol. Samo jednu sezonu 2002/2003 igrao je u Španiji za Mallorcu. Osvojio je sedam naslova prvaka Argentine sa pet različitih klubova, a samo su Marcelo Milanesio i Hector Campana osvojili isti broj naslova. S obzirom da je Leo tek u 32-godini nema sumnje da će on postati igrač s najviše trofeja.

Bio je najbolji igrač sezone četiri puta, a najbolji igrač finala tri puta. Osam puta je igrao All-Star utakmicu, a prije dvije godine je sa prosjekom od 20.7 poena po utakmici bio najbolji strijelac prvenstva. S reprezentacijom Argentine osvojio je zlato na OI u Atini 2004. i bronzu u Pekingu 2008, dok je u Indianapollisu 2002. godine osvojio drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.