Ko je bolji? Kobe ili LeBron?

Vječita dilema ljubitelja košarke

Ko je bolji? Kobe ili LeBron?

Ko je najbolji igrač svijeta, LeBron James ili Kobe Bryant. Teško pitanje, ili, ipak, ne. Ako pogledamo karijere ova dva velika igrača, ako pogledamo šta su sve postigli, realno bi bilo za najboljeg proglasiti Kobea.

Kobe Bryant je igrač sa najviše nastupa u historiji Lakersa, i po mnogima je, ako ne najbolji, onda makar jedan od tri najbolja igrača kluba iz grada Hollywooda svih vremena. Kobe je u karijeri osvojio pet naslova prvaka, dok James još nije nijedan, iako treba uzeti u obzir činjenicu da je LeBron mlađi i da ima mnogo manje odigranih sezona.

Ipak, razlika između njih dvojice je velika. Kobe je u Lakersima gazda od prvog dana, i nikada nije imao problem da preuzme ulogu lidera u svoje ruke i odvede Lakerse do doigravanja, a pet puta i do samog kraja doigravanja. S druge strane, LeBron je sušta suprotnost.

Momak iz Akrona je ljetos priznao da ne može sam i da nema Kobeovu moć. James nije uspio uvjeriti čelnike da mu dovedu suigrače s kojima može uzeti naslov s Clevelandom, momčadi koja je bila u njegovim rukama. Otišao je u Miami gdje će s Wadeom i Boshom pokušati doći do sna.

Charles Barkley, jedna od najvećih NBA legendi,  je izjavio da James može uzeti koliko god hoće naslova na Floridi, ali nikad niko neće moći reći da je to njegova momčad. Wade je prvo ime Heata i zaštitni znak kluba, a James i Bosh, ma koliko bili dobri i veliki, biće samo njegova pomoćna snaga.

Kobe je prije dvije i pol godine pokazao koliku, zapravo, ima moć i utjecaj u Lakersima. Otprilike oko All-Star pauze Lakersi su bili na ivici doigravanja, Kobe je bio nezadovoljan, nije bilo igre, mnoge stvari u Staples Centru nisu funkcionirale. Kobe je tada postavio ultimatum - ili trade ili mi dovedite nekoga s kim mogu do kraja.

Niko u Lakersima nije mogao dozvoliti ovo prvo, izabrali su bolju opciju. Iz Memphisa su doveli Pau Gasola, koji je pomogao Bryantu da dovede Lakerse do doigravanja, a kasnije i do naslova prvaka. Kobe je za samo dva mjeseca prošao put od nezadovoljnika do čovjeka koji blista od sreće. Takvo nešto James nije mogao u Clevelandu.

Mnogi će se složiti da je James fizički moćniji igrač od Kobea, i da na taj način probija protivničke odbrane. Međutim, Kobe to radi na drukčiji način, on je tehnički dotjeraniji i elegantniji igrač, koji stvari riješava na način na koji je to radio Jordan.

Kobe bolje igra odbranu, bolje se snalazi u situacijama jedan na jedan, a prema svjedočenju njegovih suigrača, on je bolji lider od Jamesa. Uvijek je u stanju podići momčad kada upadne u lošu seriju, za razliku od Jamesa koji u takvim situacijama postaje frustriran i stvari samo pogoršava.

Ipak, ko je bolji od dvojice najboljih stvar je isključivo ličnog ukusa. Međutim, rezultati koje je ostvario Kobe daleko su ispred onoga što je u karijeri napravio James. Zapravo, teško je i zamisliti da bi James jednog dana mogao osvojiti sve ono što je pošlo za rukom Kobeu.

Niko ne može osporiti veliki kvalitet koji posjeduje James, ali će većina trenera uvijek prije uzeti igrača koji momčad čini boljom, a to je svakako Kobe. I Kobe i LeBron su u svim anketama uglavnom među petoricom najomraženijih sportista u Americi, ali je Kobe kod suigrača daleko omiljeniji od Jamesa. To daje dobar dio odgovora na pitanje iz naslova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti