Uhapšeno 17 Fočaka koji su prodavali dojave na Facebooku
Foto: glassrpske.com

Višemilionska prevara

Uhapšeno 17 Fočaka koji su prodavali dojave na Facebooku

E. Čaušević

Pripadnici Policijske uprave Foča danas su uhapsili 17 osoba koji se sumnjiče da su prevarili više od 300 kladioničara s prostora bivše Jugoslavije i zapadne Evrope.

Ovi Fočaci se terete da su preko Facebooka razradili "biznis" preko kojeg su navodno slali namještene utakmice kladioničarima koji su nasjeli na njihove tvrdnje. Dovoljno je reći da su ovim potezom osumnjičeni napravili višemilionsku štetu, a u akciji "Dojava" policija je zaplijenila čak pet skupocijenih automobila koji su u vlasništvu osumnjičenih osoba.

Kako pišu Nezavisne, ovaj sistem dojava je već nekoliko godina aktuelan u ovom bh. gradu i dobro je razrađen. Policija je dugo vremena pratila sva dešavanja, a na kraju se otkrilo da iza svega toga stoji skoro 20 osoba. Svaki potez su osmislili do posljednjeg detalja.

Ono što je iznenadilo mnoge jeste da su uhapšeni mlađe životne dobi i prema prvim informacijama su osumnjičeni da su oštetili preko 300 osoba za višemilionski iznos. Iz PU Foča su objavili da akcija i dalje traje, te da se na području ove opštine ovim "biznisom" bavi veći broj osoba.

"Oštećeno je više od 300 osoba, mahom s prostora bivše Jugoslavije i zapadne Evrope, a šteta pričinjena izvršenjem kaznenih djela u ovoj fazi istrage je višemilionska. Osumnjičeni su putem Facebooka i drugih društvenih mreža objavljivali namještene utakmice i dovodili u zabludu oštećene osobe koje su na njihov račun uplaćivale određene iznose", rekao je načelnik PU Foča, Velimir Kostović.

Osumnjičeni se terete da su preko društevnih mreža kladioničarima nudili razne dojave. U slučaju da je neko zainteresovan morao je prvo uplatiti određenu sumu novca nakon čega bi dobio "dojavu". Kladioničari su tek nakon utakmice shvatili da su prevareni, ali to je bilo kasno jer su obično bili blokirani da mogu kontaktirati osobu od koje su dobili dojavu "namještene" utakmice.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi