Legendarni bacač kugle iz Zenice završio karijeru
Sjajni bacač kugle iz Zenice nakon 26 godina aktivnog bavljenj atletikom odlučio se oprostiti

Hamza Alić se oprostio u 42. godini

Legendarni bacač kugle iz Zenice završio karijeru · Zvanično

D. Kurbegović, foto: D. Kurbegović

Legendarni zenički bacač kugle i član AK "Zenica" nakon 26 godina odlučio je da se definitivno povuče sa borilišta i svoje mjesto prepusti mlađim atletičarima. Alić se oprostio u 42. godini i jedan je od najboljih atletičara u historiji naše države.

Hamza Alić zanimljivo nikada nije bio seniorski rekorder Bosne i Hercegovine, ali je još uvijek jedini bh. atletičar koji od samostalnosti naše države ima medalju s evropskih prvenstava te i jedini bh. sportaš koji ima sve medalje sa mediteranskih igara. Skupio ih je čak četiri, ali je kuriozitet da je onu najsjajniju, zlatnu medalju te kompletirao set medalja u svojim vitrinama, osvojio posljednju i to 2018. godine u španskoj Taragoni.

Osim srebra sa EP-a u dvorani iz Göteborga; mediteranskih bronzanih medalja iz španske Almerije (2005.) i turskog Mersina (2013.), srebra iz italijanske Peskare (2009.) i zlata iz španske Taragone (2018.), njegova soba je puna i medalja sa prvenstava BiH i Balkana.

Karijeru je Hamza Alić okončao s ličnim rekordom od 20.34 u dvorani te 21.07 metara na otvorenom, koji je ostvario 29. aprila 2008. godine u Draževini kod Podgorice (Crna Gora).To je jedno vrijeme bio rezultat koji je osporavan pa mu se kao službeni rekord na otvorenom vodila dužina od 20.82 metra, koju je ostvario 7. juna 2017. godine na Međunarodnom mitingu u Zenici.

Top Komentari

Klicko
Uzivaj gromado ljudska.Zasluzio si
6 0
CeZenicaLik
Sretno legendo zenicka.
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi