Filip Hrgović napada velikana u noći nakon koje ništa u svijetu boksa neće biti isto?
Foto - EPA

Wilder otpao, AJ želi Hrgovića, ali pregovori su teški

Filip Hrgović napada velikana u noći nakon koje ništa u svijetu boksa neće biti isto?

Midhat Šljivak

Borba za apsolutnog prvaka svijeta teške kategorije između Tysona Furyja i Oleksandera Usyka najvjerovatnije će biti održana 23. decembra u Saudijskoj Arabiji. Decembar ili januar bili su predloženi datumi, no WBC šampion Fury tvrdi da mu je saopšteno da će do borbe doći u decembru. Iste noći u ring bi mogao i najbolji hrvatski borac Filip Hrgović i to u borbi života protiv Anthonyja Joshua kojem je Hrvat opcija u slučaju da Deontay Wilder ponovo kaže 'ne' međusobnom duelu.

Svijet boksa 23. decembra će svjedočiti prvoj borbi za ujedinjenje titula prvaka nakon 24 godine. Tyson Fury borit će se protiv Oleksandera Usyka i dobit ćemo odgovor na pitanje ko je najbolji teškaš današnjice.

Fury je potvrdio da je vrlo vjerovatan datum 23. decembar i da mu je saopšteno da je taj datum odabran ispred januara naredne godine..

"Očekujem da to bude decembar. Tako su mi rekli i nema razloga da bude drugačije. Usyk se mora pojaviti, nema izbora jer je potpisao ugovor. Ako prekrši ugovor dobit će tužbu, tako da nema izbora", rekao je Fury.

Iste noći mogla bi se desiti još jedna mega borba. Anthony Joshua silno želi obračun s Deontayjem Wilderom, no ovaj meč je itekako neizvjestan.

Oglasi

"Saudijci žele iste večeri i borbu Joshua - Wilder. Ipak, teško da će se to desiti do aprila kada bi se desio i revanš Usyka i Furyja", rekao je Joshua.

AJ do kraja godine želi borbu. Kako očigledno ne može dobiti Wildera kao rivala promotor Eddie Hearn je ponovoio kako bi hrvatski teškaš Filip Hrgović mogao biti decembarski rival za njegovog miljenika.

"U redu smo za borbu za IBF pojas protiv Filipa Hrgovića ili Otta Wallina", rekao je Hearn, a neko od njih bi mogao biti rival i za april ako Wilder ponovo odustane od borbe.

Hrgović je prvi izazivač Oleksandera Usyka po IBF-u. On ima pravo izazvati Ukrajinca, ali kako ovaj ima dva meča s Furyjem, vrlo je moguće da će The Animal prvo odraditi borbu s Wallinom za privremenog prvaka.

Dosta je opcija i komplikacija u ovoj situaciji. Sigurno bi i Hrgović vrlo rado uzeo borbu s Joshuom i vidjet ćemo šta će se dešavati u narednom periodu.

Za sada je samo sigurno da će Usyk i Fury odraditi dva meča. Prvi je u decembru, drugi vjerovatno u aprilu, dok se za sve druge borbe čekaju konačni dogovori koji znaju biti dugi i naporni. Ipak, nema dileme da će Hrgović veoma brzo u ring, samo je pitanje da li protiv Wallina za privremeni IBF pojas ili protiv Anthonyja Joshue.

Filip Hrgović je neporažen u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri. Ima 16 borbi i 16 pobjeda, od čega 13 nokautom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi