Dvije borbe za besmrtnost Filipa Hrgovića: Dubois ga zagrijava za kultni Wembley i velikog šampiona
Hrvatski teškaš mogao bi odraditi dvije borbe za pamćenje (Foto: Instagram)

El Animal će se boriti za IBF prvaka svijeta

Dvije borbe za besmrtnost Filipa Hrgovića: Dubois ga zagrijava za kultni Wembley i velikog šampiona

Midhat Šljivak

Hrvatski bokser Filip Hrgović suočit će se 1. juna s britanskim nokauterom Danielom Duboisem u Saudijskoj Arabiji. Ovaj meč mogao bi biti za IBF pojas prvaka svijeta, a pobjednik će nekoliko mjeseci kasnije izaći na megdan Anthonyju Joshui.

Filip Hrgović ispred sebe ima izuzetno bogatu godinu. Konačno je došao u mogućnost da se suoči s velikim imenima svjetskog boksa i da se bori za titulu prvaka svijeta.

El Animal će najveći izazov u dosadašnjoj karijeri imati 1. juna u Saudijskoj Arabiji. Protivnik će mu biti poznati britanski teškaš Daniel Dubois (20-2), a ulog bi mogla biti IBF titula prvaka svijeta.

Hrvat je prvi izazivač za pojas kojeg drži Oleksander Usyk. Ipak, kako Ukrajinac ima obaveze o revanšu s Tysonom Furyjem, IBF pojas bi trebao već 18. maja biti upražnjen, pa bi Hrgović i Dubois trebali dobiti šansu da se bore za upražnjeno mjesto prvaka svijeta.

Međutim, neće IBF pojas biti sve što bi Hrgović mogao dobiti. Pobjednik ovog meča bit će rival Anthonyja Joshue u septembru ili oktobru ove godine.

Oglasi

Ovo je 'slučajno' otkrio britanski bokser Derek Chisora: "Joshua će se boriti s pobjednikom borbe Daniel Dubois - Filip Hrgović. Meč će biti na Wembleyju", rekao je Chisora.

Hrvatima je Wembley ostao u dobrom sjećanju po fudbalskoj reprezentaciji. Sada bi mogli svjedočiti još jednoj velikoj pobjedi ako Hrgović osigura meč protiv Joshue.

Prva prepreka je međutim opasni Dubois. Dynamite je bivši WBA šampion svijeta, iza sebe ima mnogo ozbiljnije rivale od El Animala.

Jedan od dva poraza koja ima u karijeri došao je od Oleksandera Usyka u borbi za prvaka svijeta. Meč je obilježila i kontroverza oko niskog udarca i Britanci smatraju da je Triple D pokraden u ovom duelu.

Oglasi

Pobijedio ga je i Joe Joyce nokautom u 10. rundi, a 19 od svojih 20 borbi Dubois je ostvario nokautom i svakako je veoma opasan po Hrgovića.

Dubois odavno proziva Hrgovića

Britanski bokser odavno već proziva Filipa Hrgovića. Na kraju dogovoreno je da se borba održi 1. juna i sada se čeka zvanična potvrda.

Dubois je dobio što je želio. Smatra Hrgovića elitnim bokserom i preko njega želi do borbe za naslov prvaka svijeta.

"To je čovjek kojeg želim narednog. Ako želim ići naprijed, moram se boriti s najboljima. Zašto Filip? Zato što je najbolji. On je broj jedan"; rekao je Dubois nedavno i dodao je:

"Želim biti 'tatica' teške kategorije. Želim proći kroz sve te momke", poruka je britanskog nokautera.

Neporaženi Hrgović u njemu će definitivno imati ozbiljnog rivala. Vidjet ćemo hoće li meč na kraju biti za IBF pojas ili će taj pojas čekati duel s Anthonyjem Joshuom na kultnom Wembleyju.

Ova godina bi mogla biti historijska za hrvatski boks i definitivno bi Hrgović mogao doći do statusa ikone borilačkog sporta u ovoj zemlji.

Top Komentari

user1676286668
Zagrijava ga za penzije Jel više dosta sa ovom kockom i njegovim sportom pa lik je 15 liga
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi