Borac polomljen i u bolovima diže glavu, a iznad njega stoji Putin - Ubrzo mu je račun bio pun
Vladimir Putin je bio prezadovoljan borbom američkog MMA borca da mu je lično odlučio uplatiti bonus (Foto: Geert Vanden Wijngaert / Reuters / AP)

Anthony Ruiz nije mogao vjerovati

Borac polomljen i u bolovima diže glavu, a iznad njega stoji Putin - Ubrzo mu je račun bio pun

Midhat Šljivak

Poznati američki MMA borac Anthony Ruiz (45) otkrio je kako mu je 2012. godine nakon meča u Sočiju ruski predsjednik Vladimir Putin uplatio 150.000 dolara kao naknadu za štetu i povrede koje je pretrpio u meču protiv Alexandera Shlemenka.

Anthony Ruiz poznato je ime u svijetu MMA sporta. Danas 45-godišnji borac je u karijeri odradio 61 zvaničnu borbu, a jedan dio njih je odrađen u ruskim promocijama.

Ruiz je 2012. godine po prvi put otišao u Rusiju. U Sočiju se borio protiv legendarnog Alexandera Shlemenka i bile su to tri runde istinskog rata.

Shlemenko je slavio odlukom sudija nakon tri runde. Ruiz je nakon meča grcao u bolovima, nos mu je bio slomljen, ali ono što se nakon borbe desilo zauvijek će pamtiti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin bio je prisutan na ovom meču i nakon meča je odlučio lično nagraditi Amerikanca. Ruiz je ostao u šoku kada je podigao glavu i ugledao Putina. Obećao mu je nagradu i ispunio je.

Oglasi

"Nisam mogao vjerovati. U banci su mi rekli da je novac došao od likova koji baš nisu čisti i mnoge druge stvari. Ja sam znao da je od Putina", rekao je Ruiz i dodaje:

"Jednostavno sam znao da je od njega. Ipak je on jedan do najbogatijih ljudi na svijetu i njemu tih 150.000 ne znači ništa. Ovo je živa istina. Kunem vam se", istakao je Ruiz.

Anthony Ruiz nije mogao vjerovati kada je dobio poziv iz Rusije nekoliko dana pred borbu (Foto: Bellator)

Sve se desilo nakon što se vratio kući. Dobio je poziv na lošem engleskom i tražili su broj njegovog računa.

"Bio sam u nevjerici. Prvi dan je leglo 50.000 dolara, drugi dan opet 50, pa i treći dan", govori Ruiz.

Putin je poznat kao ljubitelj borilačkih vještina. Ima crni pojas u džudou i majstor je samba. Navodno je dobar i u taekwondou.

Anthony Ruiz je nakon Shlemenka još dva puta gostovao u Rusiji. Upisao je po pobjedu poraz.

U MMA karijeri koju je okončao 2019. godine ovaj 45-godišnjak je na omjeru od 36 pobjeda i 25 poraza. Veliki broj poraza stigao je u kasnoj fazi karijere kada je već bio van prave forme.