2012. godina - početak sunovrata Rossonera pod kormilom Maxa Allegrija

Sudbonosno ljeto na San Siru

2012. godina - početak sunovrata Rossonera pod kormilom Maxa Allegrija

Milan u posljednje vrijeme napokon daje znakove života. Čini se da Rossoneri konačno izlaze iz krize i što je još važnije iz osrednjosti, jer to nikako nije "mjesto" za klub poput Milana.

Ipak, još uvijek je dug put pred Milanom koji se očajnički želi vratiti u vrh evropskog fudbala, tamo gdje mu je i mjesto. Od 2002. do 2012. godine Rossoneri su samo jednom završili izvan Top 4 u Seriji A (2008. kada su bili peti), dva puta su bili četvrti, dva puta drugi, ali su se i dva puta okitili titulom prvaka Italije.

Bilo je to doba kada je italijanski fudbal i dalje držao primat u Evropi, ali onda je nešto pošlo po zlu za Rossonere. Mnogi su pokušali pronaći razlog sunovrata Rossonera u posljednjih pet godina, s obzirom da je Milan posljednji pristojan rezultat (3. mjesto) u Seriji A ostvario u sezoni 2012/2013, dok bi navijači kluba sa San Sira sezone nakon ove najradije zaboravili.

Jedan od razloga za ponor italijanskog giganta moglo bi biti ljeto 2012. godine i poslovanje Rossonera na tadašnjem prelazom roku. Tadašnji trener Max Allegri, koji je 2011. odveo Rossonere do titule prvaka Italije, zajedno sa upravom Milana nije obavio najbolji posao na prelaznom roku, koji je po svemu sudeći imao "razoran" uticaj na noviju historiju kluba. 

Milan je tog ljeta prodao Thiaga Silvu i Zlatana Ibrahimovića PSG-u, a Rossoneri su prodali ili poslali u penziju i Pata, Antonija Cassana, Alessandra Nestu, Gennara Gattusa, Clarencea Seedorfa, Marka van Bommela, Gianlucu Zambrotu i Filippa Inzaghija.

Osim dvojca koji je otišao u PSG ostali su uglavnom bili na zalasku karijere, ali su svejedno imali veliki uticaj na ekipu i bili vođe Milana u svlačionici.

Također, oni koji su otišli nisu adekvatno zamijenjeni. Stigao je Mario Balotelli koji je u sezoni 2012/2013 postigao repsektabilnih 12 golova, dok je Gianpalo Pazzini uspio upisati 15 pogodaka, pa je pomeuta sezona završila dosta dobro.

Ipak, ni Balotelli ni Pazzini se nisu dugo zadržali u Milanu, a ostala Allegrijeva pojačanja poput Nigela de Jonga, M'Bayea Nianga, Bojana Krkića i Sulleya Muntarija teško da su mogla zadovoljiti ukuse navijača Rossonera.

Uspio je današnji trener Juventusa odvesti Milan do trećeg mjesta 2013. godine, ali je mu je već u januaru naredne godine uručen otkaz, a zamijenio ga je Clarence Seedorf.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Nisu se stvari popravile ni u narednom periodu, a na klupi su se izmijenjali Inzaghi, Mihajlović, Brocchi i Montella prije nego što je kormilo Rossonera zimus preuzeo Gennaro Gattuso.

Milan je trenutno šesti u Seriji A, pet bodova daleko od mjesta koja vode u Ligu šampiona, ali se naziru znaci oporavka posrnulog velikana.

Zaprati AC Milan, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AC Milan Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi