A trebao je biti fudbalski meč... "Vaša greška je velika, o nama ovisi vaš ulazak u Evropsku uniju!"

A trebao je biti fudbalski meč... "Vaša greška je velika, o nama ovisi vaš ulazak u Evropsku uniju!"

E. Škorić

U Skoplju je pred više od 20.000 navijača sinoć odigran meč Lige nacija između Sjeverne Makedonije i Bugarske, koja je slavila s 1:0, ali o tom meču se nažalost najmanje piše zbog samog rezultata i fudbalskih dešavanja.

Utakmica nije imala neki veliki rezultatski značaj jer je iz ove grupe Gruzija izborila plasman u Ligu B, dok je kolo prije kraja Girbaltar ispao u Ligu D.

No, u Skoplju dosta ružnih scena. Himna Bugarske na stadionu je dočekana gromoglasnim zvižducima, cijeli stadion je zviždao tako da se nije fino čuo nijedan dio bugarske himne.

Pored toga pojedini mediji u Bugarskoj pišu da su njihovi fudbaleri tokom utakmice doživljavali razne uvrede i psovke od strane makedonskih navijača.

I dan kasnije strasti se ne smiruju. Bivši bugarski nogometaš Stanislav Angelov znao je kako da isprovocira Makedonce, koji su ubrzo podijelili njegovu izjavu i smatraju je skandaloznom i neprihvatljivom.

“Ja se lično pitam kako možete da zviždite himni svojih djedova i baka. Sve je to čudno, a propaganda je jako teška”, rekao je Angelov.

Oglasi

"Činjenica je da je makedonska publika na tribinama izviždala bugarsku himnu, zbog čega su je osudili nadležni organi (MUP), ali prethodnih dana niko od naših sadašnjih ili bivših fudbalera nije uputio niti jednu provokaciju prema protivničkom taboru", naglašava makedonski portal Gol.mk.

Na bugarskom Sportalu.bg pak uzvraćaju maltene prijetećim tekstom s naslovom: "Dame i gospodo, Sjevernomakedonci, naučite poštivati Bugarsku, vaša budućnost ovisi o nama", u kojem piše:

"Bugarska je 2. juna 2022. ugostila Sjevernu Makedoniju u utakmici Lige nacija. Utakmica u Razgradu završila je 1:1, no s obzirom na niz protubugarskih izjava sjevernomakedonskih političara posljednjih godina, bila je važna naša reakcija kao naroda, tačnije kakvo će biti ponašanje navijača na tribinama. Bio je to mjerilo evropske tolerancije - nismo si dopustili da zviždimo sjevernomakedonskoj himni, iskazujući poštovanje prema nameš fudbalskom rivalu i narodu našeg jugozapadnog susjeda. tj. Bugarska je pokazala da je civilizirana, evropska zemlja".

"Jučer su nam vratili tako što ih je 15.000 bilo tu ne da gledaju fudbal nego da velikom bratu pokažu ili dokažu malo svog domoljublja. Eto, pokazali su to ne samo nama, nego i Evropi. Ali njihovo se ponašanje u zemljama EU ne tumači kao domoljublje, već kao prostakluk i ksenofobija. Recimo otvoreno – dame i gospodo Sjevernomakedonci, razotkrili ste se! Dosta ste se izložili, ali što je najgore je da to ne shvaćate. Mi Bugari vas doživljavamo kao mlađeg brata, ali i naša poslovična ljubaznost i gostoljubivost imaju svoje granice. Pročitajte još jednom, pažljivije, povijest Bugarske i uvjerit ćete se da naše ponašanje prema vama nije znak slabosti, već znak poštovanja, zašto se nikada nismo bojali bitaka. Ne borite se protiv nas, ne možete pobijediti! Ne zaboravite da o našem "Da!" ovisi i vaš ulazak u Evropsku uniju o kojoj toliko sanjate", navedeno je na sajtu Sportal.bg.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Bugari također, navodeći službene podatke, ističu da je više od 86.500 Sjevernomakedonaca uzelo bugarsko državljanstvo u posljednjih 15 godina, što je otprilike 5 posto od cjelokupne populacije.

"Shvatite, do jučer vas je veliki dio bugarskog naroda želio vidjeti u EU, ali nakon sinoćnje gluposti ozbiljno se pokolebao. Sada će našim političarima biti velika poteškoća da nam dokažu da trebamo reći ono zamišljeno "Da", ma koliko na tome inzistirali parlamentarci iz Francuske, Nizozemske i SAD-a. Svojim sinoćnjim ponašanjem prokockali ste zlatnu šansu da nam dokažete da vam je mjesto u EU jer si se promijenio nabolje. Vaša greška je velika, ali još nije fatalna. Pokažite, kao vaši djedovi, da poštujete i volite Bugarsku. Ako to učinite, budite sigurni da vam je željeno "da" zajamčeno".

Top Komentari

Bugari i Makedonci to su jedan isti narod, isti jezik pricaju, isto pismo imaju, eto prema navodoma 85000 Makedonaca iselilo se u Bugarsk u zadnjih 15 godina i primilo njihovo Bugarsko drzavljanstvo, to je sramota da se Makedonci i Bugari ne podnose, to bi isto bilo kao kad bi se narod Kosova i Albanije imao zategnute odnose. Mislim da bi Petev bio dobar za selektora Makedonije jer ne bi bilo jezicki barijera, eto saljemo vam Peteva u Makedoniji pod hitno.
0 2
Noone
Zar nisu Makedonci Srbi. Ovo bi Srbi i Bugari trebali da rasčiste između sebe.. Ista priča i kod jednih i kod drugih ?????
0 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi