Šta se desilo igraču koji je ispod dresa svaki put nosio majicu s natpisom "Volim Allaha"

Bio je veliki talenat

Šta se desilo igraču koji je ispod dresa svaki put nosio majicu s natpisom "Volim Allaha"

A. Čaušević

Pojedini igrači tokom utakmica javno manifestuju svoja vjerska uvjerenja. Neki to rade ritualima prije nego kroće na teren, neki prilikom ulaska u igru, a neki prilikom proslave gola. Jedan od njih bi nakon svakog postignutog gola pokazivao majicu na kojoj je pisalo da voli Allaha. 

Svojevremeno je slovio za jednog od najboljih igrača svoje generacije, čak je i prošao sve omladinske selekcije Francuske, bio je mađioničar s loptom u nogoma i predviđala mu se velika karijera.

Rođen u Maroku, Adel Taarbat je kao vrlo mlad otišao u Fancusku, počeo je igrati u Lensu, skuati Tottenhama su primjetili njegov dalenat i doveli ga u Englesku.

Bila je 2009. godina kada je iz Tottenhama prešao u QPR koji je tada igrao u Championshipu. Marokanac je bio zaista odličan i postigao je gol sezone protiv Preston North Enda.

Godine 2014. je praktično na svojim plečima držao QPR i uspio ga je uvesti u Premiership. Tada je pokazivao ambicije da želi igrati u najboljim klubovima Evrope kao što su Barcelona i Real.

Tada je stigla i prva kontroverza u karijeri ovog dečka kada se sukobio sa trenerom Harryjem Redknapoom. Marokanac je za Engleza rekao da ga nikad nema na treninzima i kada se pojavi uglavnom je na telefonu, a iskusni stručnjak mu je rekao da laže.

Oglasi

Najteži udarac je doživio kada je otišao u Milan na posudbu. Tada je na 16 mečeva za Rossonere zabio četiri gola u polusezoni, ali ga italijanski velikan nije otkupio.

Kada je imao 26 godina uslijedio je transfer u Benficu i tada su počeli ozbiljni problemi. Počeo je da živi noćni život, čak se bio i udebljao te su mu u portuglskom klubu poručili da mora smršati ili više nikad neće zaigrati.

U klupskom pravilniku portugalskog velikana igrači su kući trebali biti prije 23 sata, a Taartbat bi redovno prekoračivao vrijeme za izlaske.

Jedno vrijeme je bio i u drugom timu Benfice. U Lisabonu se zadržao do isteka ugovora, a prošlog ljeta je potpisao za Al Nassr iz UEA-a. Danas ovaj 33-godišnjak uživa u ezgotičnoj destinaciji i zarađuje odličan novac, ali se i vratio svojim izvornim uvjerenjima, odnosno pobožnosti.

Oglasi

Interesantno da je svojevremeno napravio i kontroverzu i u reprezentaciji Maroka kada je napustio tabor jer je jedan meč iz 2011. godine gledao sa klupe te se čak bio oprostio od Lavova Atlasa.

[instagram]https://www.instagram.com/p/Cp50wEmyAs2/?hl=en[/instagram]

U reprezentatativni život ga je vratio naš Vahid Halilhodžić 2019. godine, dao mu je nekoliko prilika, ali nije se ustalio na listi pozvanih igrača.

Svojevremeno je govorio da je vjera itekako bitna u njegovom životu. Upravo iz tog razloga dok je igrao u Engleskoj ispod dresa je nosio majicu s natpisom: "Volim Allaha".

"Kao musliman, ne pijem alkohol, ne pušim, tako da sam zdraviji fudbaler zbog načina života. Prije svake utakmice klanjam namaz. Bez toga se jednostavno ne osjećam samouvjereno."

Potražite više informacija na temu Primeira liga:

Obavezno se pomolim i nakon meča, da zahvalim i budem zahvalan za izdržljivost i snagu kojom me Bog obdario", govorio je Taartbat svojevremeno.

Oženio se kao 22-godišnjak, a o njegovom privatnom životu pa čak i o imenu njegove žene se ne zna apsolutno ništa, tačnije sve je ostalo u krugu njemu bliskih ljudi.

Oglasi