Nakon 20 godina oglasio se čovjek kojeg je Perugija otjerala jer je izbacio Italiju s Mundijala

Ahn je tada bio član Perugije

Nakon 20 godina oglasio se čovjek kojeg je Perugija otjerala jer je izbacio Italiju s Mundijala

E. Čaušević

Južna Koreja je na Svjetskom prvenstvu 2002. godine šokirala sve plasmanom u polufinale, a u centru pažnje tada našao se napadač ove selekcije Ahn Jung-hwan.

Južna Koreja je na ovom Mundijalu koji se igrao u toj zemlji i Japanu na kraju završila na četvrtom mjesto što prije početka takmičenja sigurno niko nije mogao očekivati.

Ova sjajna ekipa je blistala na Mundijalu, a najveći rezultat bio je kada su u osmini finala izbacili Italiju. Tada je junak bio upravo Ahn Jung-hwan koji je postigao zlatni gol u produžetku za konačnih 2:1 i poslao je Azzurre kući.

Zanimljivo da je Ahn tada bio član italijanske Perugije i na Apeninima su mu žestoko zamjerili što je zabio pogodak u toj utakmici i izbacio Italijane sa Svjetskog prvenstva.

Perugia je već narednog dana odlučila da Ahna otjera iz kluba što je bio presedan u svijetu fudbala. Predsjednik kluba Luciano Gaucci tada mu je poručio da se ne mora vraćati u Italiju i da više nije član Perugije.

"Pa, ne razumijem šta vam je tu čudno? Nemam namjeru da plaćam fudbalera koji je uništio italijanski fudbal", poručio je samo dan nakon utakmice tadašnji predsjednik italijanskog kluba.

Oglasi

Ahn se nakon toga odlučio vratiti u Aziju gdje je igrao u Japanu za Shimizu i Yokohamu, a tri godine kasnije ponovo je došao u Evropu i nastupao za Metz i Duisburg gdje se nija baš proslavio.

Karijeru je završio prije 11 godine u dresu Dalian Shidea, a nedavno je u novom FIFA-inom dokumentarcu nakon 20 godina poručio da mu nije žao što se sve tako odvijalo nakon Mundijala, te da bi sve ponovo isto uradio.

"Ne postoji nikakav zakon koji kaže da je meni zabranjeno da zabijem gol protiv Italije. Kada sada gledam na sve to mijenjao bih cijelu karijeru samo za taj jedan gol protiv Italije. Uopšte se ne kajem zbog toga i to je najponosniji trenutak u mojoj karijeri. Ono što je Perugia uradila zbog toga je njihov problem. Nikome nije zabranjeno da zabija golove za svoju reprezentaciju protiv Italije", rekao je Ahn.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

r/soccer - Ahn Jung-hwan in FIFA's new documentary "2002: This is an Asian Odyssey": "There's no law stating I'm not allowed to score against Italy", "When I look back, I would swap my whole career for that one goal (against Italy). I have no regrets."

Ovaj 46-godišnjak u svojoj igračkoj karijeri za reprezentaciju Južne Koreje odigrao je 71 utakmicu i zabio je 17 golova, a trenutak protiv reprezentacije Italije je sigurno obilježio cijelu njegovu karijeru.

Top Komentari

Mad_max
Kakva je to bila sudijska navlakusa, nisu mu toliko zamjerili gol koliko pomoć sudija, pa bar na nekome da se iskale, bar malo. Mene bi života mi bilo sramota slaviti to 4to mjesto bolan protiv Italije na sudijski skandal svih 120 minuta, protiv Španije takodjer smijurija i sramota, i oni slave, onog sudiju i sve vas igrači FIFAu sve je trebalo po kratkom postupku, tih dana ste u mnogome počeli uništavati fudbal. Crkli da Bog da. Smradovi.
3 1
Zoilomas
Jao skandala ****te, sad da se ovo desi igrac bi tuzio i cijeli klub bi se zatvorio.
1 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi