Povratak zaboravljenog kluba: Gori grad, svi su na ulicama, nema spavanja, a tek slijedi prava fešta

Odigrali su sjajnu sezonu

Povratak zaboravljenog kluba: Gori grad, svi su na ulicama, nema spavanja, a tek slijedi prava fešta

Haris Zilić

Fudbalska sezona na izmaku donijela je neke posebne priče, a još jedan zaboravljeni klub vraća se ljestvicu više na fudbalskoj piramidi svoje države nakon sjajne sezone na rezultatskom planu.

Njemačka ekipa Alemannia Aachen će nakon 11 godina nastupanja u regionalnom rangu takmičenja od naredne sezone biti trećeligaš.

Alemannia se tako vraća u popularnu "Dritu", a to je jasno nakon večerašnjih utakmica 31. kola u Regional ligi zapad.

Tim iz Aachena nije igrao svoju utakmicu, ali prvi pratilac ekipa Wuppertalera izgubila je od Fortune Koln rezultatom 2:1, tako da je sada sve jasno.

Četiri utakmice prije kraja sezone Alemannia ima 14 bodova više od Wuppertalera i izborit će promociju u treći rang njemačkog fudbala. Poznato je da iz regionalnih liga samo prvaci idu rang više.

Oglasi

Klub iz Aachena iza sebe ima težak period, bile su i godine kada je klub bio pred gašenjem, ali to je sada sve daleko iza njih.

Ovaj klub je ostao u sjećanju i bh. navijačima jer su u sezoni 2006/2007 igrali Bundesligu, a dres ovog kluba nosio je i bivši bh. reprezentativac, Vedad Ibišević.

Klub iza sebe ima ogromnu armiju navijača, a oborili su i rekord po gledanosti jedne utakmice regionalne lige, tačnije četvrtog ranga njemačkog fudbala. Duel protiv RW Essena pratilla je 31.000 gledalaca.

Oglasi

Taj rekord bi mogao pasti na proslavi promocije i titule već ovaj vikend kada Alemania dočekuje Bocholt i to će biti pravi praznik u Aachenu. Stadion Tivoli ima kapacitet 33.000 gledatelja i ne sumnjamo da će biti ispunjen do posljednjeg mjesta.

Tako ćemo naredne sezone u trećem rangu u Njemačkoj gledati još jednog povratnika koji je bio dugo godina daleko od ozbiljnog fudbala.

Nedavno je u Engleskoj Portsmouth izborio promociju u Championship drugi rang engleskog fudbala, a još neki klutni i poznati klubovi u Evropi imaju sezone povratka, vidjet ćemo kako će to sve izgledati do kraja maja.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Alemannia Achen osnovana je 1900. godina i među starijim su fudbalskim klubovima u Njemačkoj.

Zbog vatrneih navijača, ali i klupskih boja crne i žute, često ih porede sa velikanom Borussiom iz Dortmunda kada su u pitanju neka navijačka i klupska obilježja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi