Nesta izbrao najboljeg ikada: "Ma kakvi Ronaldo i Messi, zbog tog čovjeka sam plakao u svlačionici"

Čuveni italijanski štoper

Nesta izbrao najboljeg ikada: "Ma kakvi Ronaldo i Messi, zbog tog čovjeka sam plakao u svlačionici"

A. Čaušević

Alessandro Nesta se opravdano smatra najboljim štoperom u historiji nakon što je čuveni italijanski defanzivac obilježio jednu fudbalsku eru igrajući za Lazio, Milan te reprezentaciju Italije. 

Ako je neko kompetentan da izabere najboljeg igrača u historiji to je onda definitivno Nesta koji je imao priliku da igra u tri različite decenije protiv različitih generacija i najboljih svjetskih napadača.

I dok se Cristiano Ronaldo i Lionel Messi smatraju najboljim igračima ikada, Nesta ima drugačije mišljenje i za njega je najbolji neko treći.

Legendarni štoper Azzurra je za najboljeg izabrao Luisa Nazaria Da Limu protiv kojeg se sreo sa 22 godine i tada mu jednostavno ništa nije mogao.

"Za mene CR i Messi nisu najbolji. Ja sam odan brazilskom Ronaldu. Igrao sam protiv njaboljih, protiv Messija i CR-a sam se sreo kad sam imao 38 godina i već sam bio polugotov."

"Protiv njih se može igrati, a na Ronalda sam naletio sa svoje 22 godine u Parizu na finalu Kupa UEFA. Izgubio sam ga, sjeo sam u svlačionicu i pomislio sam nisam mu mogao ništa."

Oglasi

"On je najbolji igrač kojeg sam sreo i moje kvalitete nisu bile dovoljne da ga zaustave", kazao je Nesta koji je navodno i plakao nakon finala 1998. godine kojeg je Lazio izgubio od Intera sa 3:0.

Nestin izbor i nije iznenađenje pošto je i njegov partner iz odbrane Paolo Maldini za Ronalda kazao da je najbolji fudbaler u historiji i najteži protiv kojeg je igrao. 

R9 je tokom cijele karijere imao ogromnih problema sa povredama i generalni dojam je da nikada nije pokazao svoj puni potencijaln upravo zbog fizičkih problema.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Inače, nakon odlaska u penziju prije osam godina Nesta se počeo baviti trenerskim poslom i trenutno je bez angažmana nakon što je 2021. vodio Frosinone. 

Za razliku od Italijana i Brazilca, 35-godišnji Messi i 38-godišnji CR su još uvijek fizički aktivni i generalni stav je da njihov kontinuitet na visokom nivou iz sezone u sezonu ih čini boljim od Ronalda. 

Top Komentari

Adrian
Fudbal tad bolji za dva koplja nego danas.
3 2
HarisADP
Ubjedljivo najbolji stoper svih vremena!!!
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi