Prototip savršenog štopera: Nijedna zvijezda nije izbjegla njegov klizeći, a igrao je protiv mnogih

Ovakvih defanzivaca danas nema

Prototip savršenog štopera: Nijedna zvijezda nije izbjegla njegov klizeći, a igrao je protiv mnogih

A. Čaušević

Mogao je postati simbol najvećeg i najljućeg rivala, ali ga je u tome spriječio njegov otac koji sebi ne bi dozvolio takvu sramotu.

Mlađi ljubitelji fudbala su sigurno čuli za Alessandra Nestu, dok oni koji su fudbal intenzivnije počeli pratiti početkom ovog milenija odlično znaju koliko dobar štoper je bio ovaj Italijan.

Nesta je postao legenda Lazija, a vrlo lako je moglo biti drugačije jer je Roma bila ta koja ga je skautirala, čak ga je i nagovorila da počne trenirati s njima, ali je njegov otac, veliki navijač Nebeskoplavih sve spriječio.

U modernom fudbalu je teško pronaći kompletnijeg igrača od Neste. Njegov zaštitni znak su bili savšreni klizeći startovi. Osim toga krasila ga je i brzina te odlična skok igra.

Zahvaljujući svojoj fudblaskoj inteligenciji i talentu imao je sposobnost da odlično čita protivničku igru, a u situacijama "jedan na jedan" bilo ga je nemoguće proći. I to kad bi se desilo uslijedio klizeći start.

Oglasi

Tokom karijere kako na klupskom tako i na reprezentativnom nivou Nesta je igrao protiv mnogobrojnih zvijezda i tada najboljih napadača svijeta, a praktično svi su bili žrtve njegovih klizećih.

Kako izgleda savršeni klizeći start najbolje je osjetio Lionel Messi u duelu Lige prvaka. Argentinac je mislio da je sve odlično uradio, te da je samo trebao loptu da pošalje u mrežu.

Međutim, Nesta je razmišljao drugačije. Mudro ga je pratio u stopu i u savršenom trenutku uklizao i spasio svoj gol. Očajna reakcija kako Messi leži na terenu i udara rukama o teren najbolje opisuje Nestinu perfekciju.

Dok je igrao za Lazio njegova žrtva su bili Andrey Shevchenko i Ronaldo da Lima, nakon toga je uslijedio transfer u Milan. Lako je izlazio na kraj sa Zlatanom Ibrahimovićem, Wayneom Rooneyem, Ronaldinhom i brojnim drugim...

Karijera mu je trajala 20-ak godina i bila je izuzetno uspješna. U svojim vitrinama ima dvije Lige Lige prvaka, tri evropska Superkupa, nekadašnji Kup Kupova, nekooliko titula prvaka Italije i italijanskih Kupova, ali i Svjetsko prvenstvo s Italijom.

Potražite više informacija na temu Serie A:

U jesen karijere igrao je u Kanadi i Indiji. S Montrealom je uspio doći i do titule prvaka Kanade. Tijelo mu je reklo da stane s fudbalom kada je bio član indijskog Chennaiyina.U karijeri je odigrao preko 500 utakmica, a postigao je desetak golova.

Nedugo nakon što je okačio kopačke o klin posvetio se trenerskom poslu. Prvo je radio u Miamiju. Nakon toga je uslijedio povratak na Apenine. Nakon angžmana u Perugiju, sjedio je i na klupi Frosinonea gdje je u martu dobio otkaz.

Zaprati AC Milan, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AC Milan Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Salence
Fantastičan stoper!Imao sreću da ga je zapala Milanova šampionska ekipa.Izvrstan i sa Cannavarom u reprezentacji.Brz,jak.....jako inteligentan srednji odbrambeni.Prerano je otišao za Ameriku,mogao je još godinu ,dvije za AC.Strašan igrač!
1 0
Mele
U paru sa velikim Maldinijem, bio je klasa, malo brzi i okretniji od starijeg Maldinija naravno.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi