Zbog na izgled običnog penala ponavlja se meč dva slavna kluba, za sve je kriv VAR!

Scena iz Belgije

Zbog na izgled običnog penala ponavlja se meč dva slavna kluba, za sve je kriv VAR!

A. Čaušević

Ne može proći vikend na fudbalskim terenima, a da se ne priča o VAR tehnologiji. Međutim, iz Belgije stiže vijest koja je je zaista iznenadila fudbalski svijet pošto je donesena odluka da se utakmica ponovi zbog greške.

Na utakmici Anderlecht - Genk je donesena šokantna greška zbog nepoznavanja jednog od temeljnih pravila fudbalske igre. Odnosi se na izvođenje penala i sada će dva slavna kluba morati ponovo na teren.

Događaj kojeg su u Belgiji nazvali "penalty-gate" kao sinonim za veliku aferu datira od 23. decembra kada je u prvom poluvremenu utakmice pri rezultatu 0:0 dosuđen penal za Genk.

Fudbaler Genka Paintsil pogodio je u ruku defanzivca Anderlechta, Delaneyja, a sudija Nathan Verboomen nije to vidio, ali ga je VAR pozvao da pogleda snimke te je dosudio jedanaesterac za goste.

Heynen je bio taj koji je šutirao, ali je njegov udarac Schmeichel odbranio, koji međutim nije mogao učiniti ništa kada je naknadno Sora zakucao loptu u mrežu.

Oglasi

Slavlje igrača Genka zbog postignutog vodećeg gola koji je pokazao da se penal ponovo treba izvesti, no nedugo zatim stigla je još gora odluka za sudije.

Naime, apsolutno sigurni u svoju odluku iz VAR sobe su sudiji javili da se penal ne treba ponavljati i da treba dosuditi indirektan udarac za Anderlecht jer je jedan od igrača Genka prvi ušao u kazneni prostor.

U VAR sobi je ustanovljeno da je prilikom udarca strijelac gola Sor već bio ušao u kazneni prostor. Međutim, na fotografijama se jasno može vidjeti da su i dvojica igrača Anderlechta ušla u šesnaesterac prijevremeno.

Dokaz da je penal trebao biti ponovljen

Pravila fudbalske igre su takva da se penal ponavlja u slučajevima kada su igrači defanzivnog i napadačkog tima ušli u kazneni prostor prije samog udarca.

Potražite više informacija na temu Jupiler league:

Tako je sudija meča Anderlecht - Genk donio ispravnu odluku da se penal ponovi, međutim iz VAR sobe su ga "prevarili" i sada će se utakmica ponavljati.

Inače, Anderlecht je dobio meč sa 2:1 i najavio je da će uputiti sve moguće žalbe te je upitno da li će utakmica protiv Genka uopšte biti ponovljena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi