Transfer koji je koštao daleko više od dogovorenog zbog straha od Vladimira Putina

Arsenal nije imao izbora

Transfer koji je koštao daleko više od dogovorenog zbog straha od Vladimira Putina

Edmir Škorić

Ruski predsjednik Vladimir Putin centralna je figura u svijetu zbog toga što je njegova zemlja jučer ujutro napravila invaziju na Ukrajinu.

Rusija je u četvrtak napala Ukrajinu iz vode, s neba i kopna, a granatiranje je nastavljeno i danas. Velike borbe vode se u glavnom ukrajinskom gradu Kijevu, a Rusi su uspjeli da dođu do državnih institucija.

Svi se nadaju da će rat prestati, no trenutno niko ne zna koliko će sve trajati i kako će se završiti, a ono što je sigurno, Ukrajina ima podršku širom svijeta, dok je Putin postao jedna od najomraženijih ličnosti.

Zbog svih tih dešavanja, UEFA je Rusiji oduzela domaćinstvo finala Lige prvaka, pa će se umjesto u St. Petersburgu meč 28. maja igrati u Parizu. I svi drugi mečevi koji bi trebali da se igraju u Ukrajini ili Rusiji bit će premješteni.

Putin ima veliki utjecja, pa čak i u nogometu, te je upravo zbog njega Arsenal bivšeg ruskog reprezentativca Rusije Andreja Aršavina platio puno više nego što je trebao - 15 miliona funti. Bilo je to dvostruko više od onoga što je pvobitno bilo dogovoreno. Ovo je otkriveno u autobiografiji nogometnog agenta Jona Smitha pod nazivom "The Deal".

Navodi se kako je Arsene Wenger još 2009. godine spremio oko sedam miliona funti za dovođenje veznjaka Zenita, a krajem januara transfer je ostvaren za 15 miliona. Smith u svojoj autobiografiji piše kako je bio posrednik u transferu i da je pregovarao za Wengera s Rusima.

Na drugoj strani nije bio samo Zenit već i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je itekako vezan za ovaj tim koji je u vlasništvu Gazproma, energetskog ruskog diva. Putin je na sebe preuzeo jedan od najvećih transfera Zenita, pa je od Arsenala zahtijevao da plati 15 miliona, što su Topnici i učinili, iako su u nekim momentima imali plan da prekinu pregovore i da odustanu do Aršavina...

Potražite više informacija na temu Premier league:

Sam transfer je kompletiran u posljednjim sekundama zimskog prijelaznog roka, iako su u Arsenalu kasnije žalili zbog svega i shvatili su da je u to vrijeme 15 miliona za Aršavina bilo previše.

Aršavin je dres Arsenala nosio od 2009. do 2013. godine, da bi se potom vratio u Rusiju igrajući opet za Zenit. Iz Zenita je prešao u Kuban, a karijeru završio u Kairatu prije nekoliko godina.

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

denimen9
Kao i ostala bagra, i ovaj kreten će da završi na smetljištu historije.
7 1
Goran86
Putin je pred kraj zivota svjestan je on toga i zeli uci u historiju..
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi