Velika nepravda u Madridu neće proći nekažnjeno - Potcijenjeni Lunin već odabrao novu destinaciju?!

Ukrajinac premalo zarađuje

Velika nepravda u Madridu neće proći nekažnjeno - Potcijenjeni Lunin već odabrao novu destinaciju?!

Edmir Škorić

Pretposljednjeg dana februara, popularna španska novina Marca objavila je da su se uprava Real Madrida i golman Andrej Lunin dogovorili da će pregovore o mogućem produženju ugovora odgoditi do kraja tekuće sezone.

Ukrajinski golman ima ugovor s Realom koji vrijedi do ljeta 2025. godine i sasvim je razumno da u Madridu razmišljaju o Luninovoj budućnosti kako ga ne bi izgubili bez odštete, budući da je Andrej posljednjih mjeseci svima pokazao koliko je vrijedan adut koji može da brani u bilo kojem timu na svijetu.

Ova sezona je uistinu posebna za Lunina, ako govorimo o madridskoj etapi Ukrajinčeve karijere. Zbog teške povrede prvog golmana Real Madrida Thibauta Courtoisa, koji bi se na teren trebao vratiti tek početkom ili sredinom maja, Lunin je dobio priliku da pokaže kvalitete i oduševio Carla Ancelottija, koji ga je stavio ispred Kepe Arrizabalage.

Ove sezone je do sada upisao 14 ligaških nastupa, što je više od ukupnog broja odigranih utakmica otkako je stigao u Madrid. A 2018. godine je stigao kada je kupljen za 7,5 miliona eura od ukrajinske Zarye.

Svih ovih godina Lunina su kritikovali što je ostao u Madridu jer "nikad neće dobiti priliku i biti prvi golman", pa su ga optuživali da misli samo na novac i da je to jedini razlog što je i dalje u Španiji, ali ih je sve demantovao i pokazao da je jednostavno jako talentovan golman željan pravih izazova. No, nije dobio ono što zaslužuje i bez sumnje je najpotcjenjeniji među svim igračima kraljevskog kluba.

Oglasi

Prema portalu Capology, ukrajinski golman u Realu prima 2,82 miliona eura godišnje. Ova brojka samo na prvi pogled izgleda impresivno, ali ako pojasnite da je Luninova plaća treća najniža među prvotimcima Real Madrida, odmah postaje očito da vjerojatno neće ostati u Madridu samo zbog novca. Štoviše, Ukrajinčev glavni konkurent na golu Real Madrida, Courtois, prima 5,3 puta više (15 miliona eura godišnje), a Kepa Arrizabalaga dogovorio je plaću koja je 3,2 puta veća od Luninove (9 miliona eura godišnje).

S tim u vezi, izuzetno zanimljiva izgleda vijest autoritativnog španskog portala AS, koji tvrdi da je Lunin na užem popisu saudijskog Al-Nassra, za koji igra Cristiano Ronaldo. Saudijci su spremni dovesti Lunina i riješiti golmansko pitanje za dugi niz godina.

Prema istom izvoru, Al-Nassr je spreman Luninu ponuditi fenomenalnu plaću od 30 miliona eura po sezoni. To je gotovo 11 puta više nego što Andrej prima prema trenutnom ugovoru s Real Madridom, a i dalje će biti nekoliko puta više od Ukrajinčeve plaće u potencijalnom novom ugovoru s Blancosima.

Naravno, prelazak s 25 godina iz španske La Lige u saudijsku Pro ligu za Lunina je na prvi pogled krajnje dvojbena odluka koju se Ukrajinac, s velikom vjerojatnošću, ipak neće usuditi donijeti.

Oglasi

Činjenica je da svojom odlukom da pregovore o novom ugovoru odgode do kraja tekuće sezone, i Real Madrid i sam Lunin jasno pokazuju neizvjesnost koja i dalje visi u zraku u njihovim međusobnim poslovnim odnosima. Koliko god Ancelotti sada hvalio Andreja i ma što razni izvori pisali o odnosu predsjednika Blancosa Florentina Pereza prema Ukrajincu, jedno je jasno: Thibaut Courtois i dalje je neprikosnoveni broj jedan Real Madrida.

31-godišnji Belgijac ima ugovor s Madriđanima do kraja sezone 2025./26., a u šest godina u momčadi pokazao se toliko ozbiljnim i igrački kvalitetnim da ni Lunin ni Arrizabalaga neće u bliskoj budućnosti moći pobijediti Belgijca. A Carlo Ancelotti je trener koji očito ne spada u kategoriju mentora koji vole miješati golmane kao karte u špilu nauštrb stabilnosti i potencijalne pouzdanosti odbrambene linije.

Stoga je možda za Lunina odlazak u Saudijsku Arabiju i dobar potez. Bio je siguran da će braniti, dobio bi mnogo novca, a svejedno ima vremena dovoljno da se za nekoliko sezona ponovo vrati u Evropu.

Naravno, saudijska Pro liga po razini i kvaliteti fudbala daleko je od usporedive sa španskom La Ligom, ali očito je da većina fudbalera to zna, a svejedno se odluči na potpisivanje ugovora sa klubom na Bliskom istoku.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Dakle, ako u Real Madridu Luninu niko ne garantuje status ključnog golmana prve ekipe za sljedeću sezonu, a Ukrajinac nema boljih opcija na tržištu, onda mogućnost prelaska u Saudijsku Arabiju raste.

A s Luninovim kvalitetama mogli bismo se i sami suočiti za 20 dana, kada Ukrajina bude gostovala u Zenici u prvoj utakmici baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo. Nadamo se da tada zvijezda Reala neće imati svoju noć, iako je do sada bio rezerva tri godine mlađem kolegu iz Benfice Anatoliju Turbinu, koji barem po Transfermarktu vrijedi tri puta više od Lunina. Golman Reala procijenjen je na 8, a Benfice na 25 miliona eura.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi