Platili ga 41 milion, on sjedio u helikopteru i znao šta ga čeka: "Molio sam Boga da ne potpišem"

Nadao se da će pasti na ljekarskim pregledima

Platili ga 41 milion, on sjedio u helikopteru i znao šta ga čeka: "Molio sam Boga da ne potpišem"

Endin Čaušević

Januarski prelazni rok u prošlosti nam je znao donijeti neke neočekivane transfere, ali teško da će nešto uspjeti nadmašiti ono što se desilo 31. januara 2011. godine. Liverpool je tog dana doveo igrača za 41 milion eura, ispostavio se kao veliki promašaj, a i sam tada je molo Boga da sve propadne.

U pitanju je Andy Carroll koji je tada igrao fantastično u dresu Newcastlea i bio je bez dileme najbolji igrač kluba s St. James Parka. Mnogi klubovi su se raspitivali za njega, a potom neočekivano u posljednjim satima zimskog prelaznog roka otišao je u Liverpool.

Činilo se te zime da će Carroll ostati do ljeta u Newcastleu i onda birati novi klub, no kada su Redsi "pokucali" na vrata Newcastlea s ponudom od 41 milion eura za čelnike kluba nije bilo dileme.

Newcastle je prihvatio ponudu, a Carroll je kroz sat vremena već bio na putu za Liverpool gdje je trebao odraditi ljekarske preglede i potpisati ugovor. Bio je jedan od najskupljih pojačanja ikad u tom trenutku, ali se ispostavio i kao veliki promašaj Redsa.

Image

No, Carroll je skoro 13 godina kasnije priznao da je i sam bio skeptičan oko odlaska u Liverpool jer se sve desilo tako neočekivano, te se čak nadao da bi transfer mogao propasti i da će ostati u Newcastleu.

Oglasi

"Liverpool je poslao tu nevjerovatnu ponudu, a već za sat vremena bio sam u helikopteru i na putu da odradim ljekarski pregled i potpišem ugovor. Nisam ni shvatao šta se dešava jer je sve bilo nekako brzo i neočekivano", kaže Carroll za L'Equipe i dodaje.

"Znam da sam bio tada povrijeđen i nadao sam se da neću proći ljekarske preglede i da ću se vratiti kući u Newcastle. Nisam bio spreman na sve to jer se desilo tako neočekivano, već sam vjerovao da ostajem u Newcastleu...".

10 of the worst ever January signings

"Ipak, i taj odlazak u Liverpool shvatam kao dobru stvar jer sam sazrio kao osoba i fudbaler. Izašao sam iz svoje zone konmfora. Nisam ništa znao o životu i fudbalu pored Newcastlea i to mi je pokazalo zapravo kakav je život kada ti stvari ne idu kao po loju. Lekcija koja se ne zaboravlja".

Carroll je stigao kao zamjena za Fernanda Torresa koji je tada otišao u Chelsea, ali se nije proslavio na Anfieldu. Već na ljeto 2012. godine otišao je na posudbu u West Ham za koji je kasnij epotpisao i igrao sedam godina.

Oglasi

Vratio se u Newcastle nakon toga i odigrao dvije sezone, a potom je nastupao u Championshipu za Reading i WBA.

Ovog ljeta sve je šokirao odlaskom u Francusku gdje je potpisao za niželigaša Amiens što je za ovog 34-godišnjaka novo iskustvo jer nikada prije nije igrao van Engleske.

"Ovo je potpuno drugačiji fudbal od onog u Engleskoj gdje igraš presing i trčiš dok ne padneš s nogu. Ovdje je više taktički i snagu trošiš samo kada je to baš potrebno. Agent mi je javio za Amiens i tu ponudu, tražio sam da vidim stadion, trening centar i podatke o klubu i svidjelo mi se. Došao sam tu i zaista uživam", dodao je Carroll.

Njegovu karijeru obilježili su i mnogi skandali, a tu se izdvaja noć kada je spavao s dvije nepoznate djevojke u hotelu, a one su te slike prodale medijima.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Sve to dešavalo se pred njegovo vjenčanje, no supruga mu je oprostila tu prevaru i na kraju se udala za njega svega nekoliko dana nakon tog skandala.

Inače, Carroll je u dresu Liverpoola odigrao ukupno 58 utakmica, dao je 11 golova i upisao šest asistencija.

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi