Njemački klub u panici: El Ghaziju su dali otkaz zbog Palestine, nisu očekivali ovakav rasplet

Nije sjedio skrštenih ruku

Njemački klub u panici: El Ghaziju su dali otkaz zbog Palestine, nisu očekivali ovakav rasplet

Edmir Škorić

Njemaćki bundesligaš Mainz je početkom novembra odlučio raskinuti ugovor s Anwarom El Ghazijem zbog objava krilnog nizozemskog fudbalera na društvenim mrežama o ratu Izraela i Palestine.

Nekadašnji igrač Aston Ville i PSV-a bio je prvo suspendovan od strane Mainza zbog komentara, odnosno proplaestinskog posta, a kasnije mu je raskinut ugovor.

"S obzirom na njegovu predanost održavanju klupskih vrijednosti i pokazanog kajanja, te u skladu s klupskom kulturom korištenja pogrešaka kao prilike za učenje, Anwar el Ghazi će se uskoro vratiti treninzima i aktivnostima vezanim za dan utakmice", glasilo je saopštenje Mainza, a onda je klub objavio da je s igračem iz Nizozemske marokanskog porijekla došlo do prekida saradnje.

A šta je to El Ghazi zapravo objavio?

"Stajati za ono što je ispravno, makar to značilo stajati i sam. Gubitak mojih životnih prihoda je ništa u poređenju sa paklom koji je pušten na nevine i ranjive u Gazi. Prestanite s ubistivima", poručio je El Ghazi zbog čega je ubrzo i dobio otkaz u Mainzu.

Oglasi

Međutim, 28-godišnji fudbaler se ne miri s odlukom Mainza, pa je poduzeo sudski postupak i već je podnio zahtjev za zaštitu od otkaza radnom sudu u Mainzu, a zastupa ga advokat Alexander Bergweiler.

Prema informacijama Bilda, sudsko ročište će najvjerovatnije biti otvoreno ove godine, najranije početkom decembra.

Prvi korak za El Ghazijevu stranu će biti da Mainz otkrije tačne razloge za raskid. Tada će biti pitanje da li je raskid možda bio nezakonit ili ne. Prema informacijama Bilda, El Ghazijev ugovor vrijedan je 2,5 miliona eura.

U Njemačkoj su pak mnogi osudili El Ghazija što nije spomenuo ubijene Izraelce i što je zauzeo samo jednu stranu.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

On je u Mainz došao kao slobodan igrač u septembru, ali samo dva mjeseca kasnije došlo je do raskida saradnje, ali ostaje da se vidi šta će kazati sud u Mainzu.

El Ghazi nije jedini fudbaler iz Bundeslige koji je odlučio da podrži Palestince i da apeluje za mir u Gazi. Prethodno je to učinio i Noussair Mazraoui, fudbaler Bayerna, zbog čega se takođe našao u problemima, no on je uspio da izgladi situaciju, pa je i dalje član Bavaraca i redovno igra.

Top Komentari

bk123
Ovoga cijenim i poštujem za razliku od onog Bayerna ...koji je pogazio svoje stavove
4 0
juve10
Allahami, da je Juve nešto slično objavio ko ovaj šugavi Bayern, javno bih spalio sve originalne dresove koje sam kupio i zauvijek ih se odrekao. Stavljati klub ispred Gaze mogu samo idioti
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi