"Devetero djece će umrijeti u Gazi prije nego što završim jednu utakmicu"

Izjava koja je odjeknula Njemačkom

"Devetero djece će umrijeti u Gazi prije nego što završim jednu utakmicu"

Edmir Škorić

Iako ga je njemački klub prethodno već opominjao zbog podrške Palestini, nekadašnjeg fudbalera Ajaxa to nije spriječilo da opet javno govori o dešavanjima na Bliskom istoku.

Rat na Bliskom istoku između Izraela i Palestine ne jenjava, veliki je broj žrtava, a neki sportisti nisu ostali imuni na sve to, pa su odlučili zauzeti svoje strane. I dok jedni staju uz Izrael, drugi smatraju da vrše genocid nad nevinim palestinskim narodom.

Fudbaler Mainza Anwar El-Ghazi se ranije oglasio na društvenim mrežama sa porukom da "ovo nije sukob niti rat. Ovo je genocid i masovno uništenje, a mi sve to gledamo uživo".

Nakon toga je Mainz suspendovao El-Ghazija, kojem je zabranjeno da igra utakmice i trenira jedno vrijeme, a šuškalo se i o mogućem raskidu ugovora. Press služba Mainza objasnila je da se Anwar u razgovoru s vodstvom jasno distancirao od akcija Hamasa, izrazio sućut prema žrtvama sukoba, a također je jasno dao do znanja da ne dovodi u pitanje pravo Izraela na postojanje.

El-Ghazi je dobio opomenu, klub mu je obećao dopustiti da trenira. Činilo se da priča blijedi, ali nekoliko dana kasnije Anwar je objavio novu objavu, u kojoj je izjavio da se ne odriče riječi napisanih 27. oktobra.

Oglasi

“Osuđujem ubistvo svih nevinih civila u Palestini i Izraelu. Ja sam za miran Bliski istok."

Anwar je napisao dug post u kojem je govorio protiv rata i nasilja. Iznio je i neke strašne brojke. “Ne može biti opravdanja za ubistvo više od 3500 djece u Gazi u posljednje tri sedmice. Kako mi, cijeli svijet, možemo šutjeti kada, prema dobrotvornoj organizaciji Save the Children, jedno dijete umre svakih 10 minuta u Gazi? To je devet mrtvih djece dok ja završim utakmicu. Ovaj broj raste svakim danom".

"Ja, kao i svi mi, ne smijem svjesno šutjeti. Moramo pozvati na hitan prekid ubojstava u Gazi!”, poručio je El-Ghazi.

Mainz će odgovoriti provođenjem "pravnog pregleda i zatim procjenom situacije". Klub je rekao da je El Ghazi uzeo bolovanje u ponedjeljak i još ne učestvuje u treninzima.

El-Ghazi je prošao nekoliko akademija u Nizozemskoj: Barendrecht, Feyenoord, Sparta i Ajax. Inače, iako je Marokanac odlučio se igrati za Nizozemsku.

On je za reprezentaciju debitovao još u oktobru 2015. - odigrao je dvije utakmice u kvalifikacijama za Euro 2016., čak je postigao i pogodak protiv Kazahstana (2:1). Istina, nakon toga Anwar nikada nije više igrao za reprezentaciju.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

El-Ghazi je svoju seniorsku karijeru započeo u Ajaxu: 23+16 u 100 utakmica omogućilo mu je da ode u Lille za 7 miliona eura. El-Ghazija su smatrali iznimno talentovanim - u mladosti su se za njega zanimali Roma, Liverpool, Milan i drugi ugledni klubovi.

U Lilleu se nije proslavio, ali je imao dobrih 119 nastupa za Aston Villu, igrao za Everton i PSG, a od ov sezone je član Mainza u koji je došao kao slobodan igrač.

Top Komentari

CeZenicaLik
Sramota je kako se zapadne drzave odnose prema svima koji su protiv Izraela a za Palestinu. Izrael je jedna na stetu palestinaca oformljena i kroz Evropu a pogotovo Ameriku podrzana vjestacka drzava.Vec decenijama a pogotovo sada se vidi njihova prava namjera....istr****ti palestince i sve ostale narode,napraviti drzavu samo za zidove i krenuti na cijeli svijet.Mocni jesu i moraju se zaustaviti.
4 0
Hanibal
Nazalost ovaj genocid s ciljem istrjebljenja palestinskog naroda traje intenzivno od 1967. g., a zapoceo je jos 1948. g. Krscanska Evropa koja je izvrsila holokaust nad jevrejima naseljavaju iste u Palestini, daju im oruzje i svu podrsku da tri**** Palestince. Zato si sami Jevreji od najvecih zrtava u II svjetskom ratu postali najomrazenija nacija jer cine isti holokaust nad Palestincima. Krscanska Evropa podrzala je prvi holokaust a sada i drugi, nad Palestincima. Valjda su neke stvari jasne svima i ne treba previse piskarati o tome.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi