Dvadeset dana pred Mundijal planira promijeniti reprezentaciju kako bi zaigrao u Kataru
Foto: Instagram

Ne može više da čeka Holanđane

Dvadeset dana pred Mundijal planira promijeniti reprezentaciju kako bi zaigrao u Kataru

Eldar Ganibegović

Još dvadeset dana ostalo je do početka Svjetskog prvenstva u Kataru. Mnoge reprezentacije već objavljuju šire spiskove fudbalera na koje računaju za Mundijal, a glavnog junaka ovog članka nema u kombinacijama selektora Holandije.

Mnoge evropske selekcije oslanjaju se na igrače porijeklom iz Afrike. Naprimjer, Francuska je do titule prvaka svijeta u Rusiji stigla s 15 igrača porijeklom iz Afrike od ukupno 23 koliko ih je bilo u kadru.

Trećeplasirana Belgija je u svom kadru imala devet igrača s afričkog kontinenta, a također su Afrikanci konkurisali i kod četvrtoplasirane Engleske.

Jedan od igrača afričkog porijekla koji baš i nema sreće da igra za evropsku zemlju u kojoj je rođen jeste PSV-ov fudbaler Anwar El-Ghazi.

On je za reprezentaciju Holandije debitovao 10. oktobra 2015. godina u kvalifikacionom meču protiv Kazahstana i asistirao u pobjedi 2:1, da bi opet za dva dana odigrao 69 minuta u porazu od Češke 3:2.

Otada više nikada nije upisao niti minut u dresu Holandije, a danas mu je 27 godina. Više ne može da čeka na poziv te selekcije i odlučio je promijeniti reprezentaciju.

Oglasi

Plan mu je da što prije dobije sportsko državljanstvo Maroka odakle vuče porijeklo preko svog oca. Ukoliko mu to pođe za rukom, stekao bi pravo nastupa za Maroko u Kataru.

Prije je pravilo bilo da igrač ne može mijenjati reprezentaciju ukoliko upiše jedan nastup u zvaničnim takmičenjima za jednu selekciju, no ta granica je sada postavljena na tri utakmice. El-Ghazijeva sreća u ovom slučaju je da ima samo dvije.

Podsjetimo, Maroko, kojeg ja na Mundijal u Katar odveo naš Vahid Halilhodžić na čemu su mu se Marokanci zahvalili otkazom, nalazi se u grupi F zajedno s reprezentacijama Hrvatske, Belgije i Kanade, te im se ne daju velike šanse za prolaz kraj drugoplasirane i trećeplasirane reprezentacije s prošlog Mundijala.

Također, El-Ghazi bi u nekom ludom scenariju za 17 dana mogao igrati i protiv Bosne i Hercegovine.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Podsjetimo, marokanski mediji su prije nekoliko dana objavili kako je za 17. novembar u Dubaiju dogovoren prijateljski susret Maroka i Bosne i Hercegovine, što bi za ovu afričku selekciju bila generalka pred nastup u Kataru.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi