Šeici ne staju: Kupili su Newcastle, a sada žele još jedan klub
Foto: Screenshot

Ulažu novac

Šeici ne staju: Kupili su Newcastle, a sada žele još jedan klub

E. Ganibegović

Fond za javna ulaganja (PIF) vlasnik je Newcastle Uniteda od oktobra 2021. godine .

Arapski šeici tu ne namjeravaju da stanu i već planiraju daljnja ulaganja.

Senzacionalnu informaciju o ovom pitanju iznio je novinar "Gazete Wroclawske" Piotr Janas. Naime, šeici bi mogli postati vlasnici poljskog Slaska iz Wroclawa. 

"Čuo sam temu o potencijalnoj prodaji Slaska ulagačima s Bliskog istoka. Riječ je o fondu koji je kupio Newcastle. Čak i ako je to istina, vrlo je čuvana, jer niko u gradu ništa ne zna niti želi reći", napisao je novinar na Twitteru.

PIF je državni fond iz Saudijske Arabije i jedan od najvećih na svijetu. Njegova imovina procjenjuje se na oko 600 milijardi dolara. Stvoren je za ulaganje sredstava u ime saudijske vlade. Kontroliše ga Mohammed bin Salman.

Oko fonda se pojavilo nekoliko kontroverzi. The Wall Street Journal je 2016. godine napisao da je ovaj fond možda "jedan od najtransparentnijih na svijetu" jer na svojoj web stranici u to vrijeme nije naveo nijedno svoje ulaganje. Preuzimanje Newcastle Uniteda također se suočilo s kritikama zbog kršenja ljudskih prava.

Potražite više informacija na temu Ekstraklasa:

Ako bi se transakcija ostvarila, Slask Wroclaw bi postao najbogatija momčad poljske Ekstraklase.

Klub bi imao potencijal da godinama dominira ligom. Trenutno je većinski vlasnik Slaska općina Wroclaw.

Top Komentari

MaDaj
To sto klub kupe bogati ne znaci da ce ulagati millione u isti... Recimo uzmimo City Group koja je pocela sa ovim kupovanjima klubova po cijelom svijetu. Melbourne City ima igracki kadar vrijednosti od 12 miliona, Yokohama F. Marinos 20, Montevideo City Torque 12, Girona FC 30, Lommel SK 10m, dakle dolazak "arapa" nije donio toliko ulaganja kao sto neki misle.
4 0
One Sheici iz UAE (Abu Dabi, Dubai) hoce da kupe Sarajevo i Zelju, to je tajna koja se krije, hoce da naprave ta dva kluba kao najjaca na prostorima bivse Juoslavije i Istocne Evrope. Jaaaoj sto ce dusmani da puknu od muke, zamisli Partizan, Zvezda i Dinamo nisu vise glavni u regionu vec su to Sarajevo i Zeljo.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi