Arhidia, balls, cojones...

Prosinečki i igrači razočarali u Grčkoj

Arhidia, balls, cojones... · Komentar

A. Čaušević

Bosna i Hercegovina je novo gostovanje u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo okončala porazom. Grčka je slavila sa 2:1. 

U izjavama poslije utakmice Robert Prosinečki nije dao pravo objašnjenje zašto su Zmajevi većim dijelom utakmice na terenu OAKA stadiona bili lovina, a ne lovci.

Prosinečkom je bilo "čudno" i "neobjašnjivo" zašto igrači koje je on birao u četiri dana nisu uspjeli uvezati dva odlična meča. Protiv Finaca je sve bilo bajno i sjajno, protiv Helena sušta suprotnost.

"Nismo bili na onom nivou i ne znam koji je razlog. Nakon onakve utakmice, odigramo jednu ovakvu... Ljudi su bili puno bolji od nas i zasluženo su pobijedili. Ostaje nam dalje da radimo, ali čudno je da ne možemo dvije utakmice ponoviti u visokom ritmu. Zasluženo su nas pobijedili", rekao je Robi poslije susreta. 

Popularni Žuti je kao fudbaler bio prepoznaljiv po svojoj hrabrosti i beskompromisu, jednostavno imao je petlje, igrao je "mangupski", a čini se da mu je upravo toga nedostajalo sinoć.

John Van 't Schip je u odnosu na meč sa Italijom napravio četiri izmjene u startnoj postavi i to na svim dijelovima terena. Ubacio je novog lijevog beka Giannoulisa, Galanaopulos je igrao u veznom redu, Mantolas lijevo krilo, a Pavlidis je predvodio napad. Tako je dobio 40 % svježeg tima u odnosu na 100 % istrošene bh. selekcije. Promijenio je i sistem. Iz 4-3-1-2 formacije je prešao u 4-2-3-1. 

Protiv Finske desna strana BiH sa Zoranom Kvržićem i zatim Izetom Hajrovićem je funkcionisala perfektno, a upravo je tu Van 't Schip stavio svježe i odmorne igrače.

Zbog toga taktičkog poteza može se reći da su Heleni već od starta meča bili u prednosti. Hajrović i nije baš u nekoj takmičarskoj formi i vidljivo je na prvu da mu fali minuta u nogama, od prve minute igrao je i roviti Kvržić što je donijelo rezultat takav kakav je donijelo.

Mnogi će reći lako je biti general poslije bitke, ali Prosinečki je jednostavno trebao napraviti niz izmjena u startnoj postavi u odnosu na Finsku, a ne samo jednu i to prinudnu (Hajrović umjesto povrijeđenog Višće op.a.). 

Uz dužno poštovanje prema svim igračima u trenutnom rosteru bh. reprezentacije, ali ni fudbaleri koji igraju u mnogo većim klubovima i na većem nivou nisu u stanju odigrati dvije vrhunske utakmice za četiri dana.

To je ono što je Prosinečki smetnuo s uma, a nije smio. Bh. reprezentativci sinoć su bili vidno umorni i iscrpljeni. Ekipi je svježina bila neophodna od starta utakmice, a ne na poluvremenu ili posljednjoj trećini susreta kada su već Grci dobili krila.

Odluka da se izvede identičan sastav kao s Fincima je bio rizik koji se nije isplatio i za nadati se da se naučila lekcija za baraž u martu kada neće biti prilike za popravni ispit.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Izlet ili utakmica za život?

Ipak, kritike treba uputiti i prema igrači koji su sinoć nastupili, izuzetak je golman Ibrahim Šehić. Svi oni su sinoć izgledali više kao amateri nego kao profesionalci. Bez obzira na njihovu potrošenost kako fizičku tako i psihičku nakon utakmice s Finskom, postavlja se pitanje jesu li u Atinu došli s onim što se u Grčkoj kaže "arhidia", u Engleskoj "balls", u Španiji "cojones", u Italiji "palle", a u Bosni i Hercegovini "mu*a".

Gledajući sinoćnji susret može se reći da su igračima mu*a ostala u Zenici ili možda na atinskom aerodromu jer je neshvatljivo da na utakmici koja nam je u ovom slučaju značila život, pa ako ništa, ne pokažu jednu dozu hrabrosti, borbenosti i želje za uspjehom. Svakako je to i problem s kojim se treba pozabavati sadašnji ili neki budući selektor. 

Top Komentari

kaskada24
Samo da uzmete utakmicu protiv Finske u Zenici kao argument, vidjet ćete da Pjanić nije u pravu kada kaže da smo osrednja ekipa. Dakle, ekipa može kada hoće sa onakvom igrom rušiti i mnogo veće ekipe. Msm da Prosinečki treba da ode... Neka to bude polazište za budućnost reprezentacije
4 7
karlhajncbrazzzo
Vratite nam Haseta, Elvisa i Brus Lija... evo vam sve
5 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti