Od meraka za oči do totalne negledljivosti

Zmajevi bez pobjede u gostima

Od meraka za oči do totalne negledljivosti · Komentar

A. Čaušević

Ukoliko ne pobijedi Lihtenštajan u posljednjem kolu Bosna i Hercegovina će kvalifikacije okončani bez gostujućeg trijumfa. 

Novo gostovanje i novo razočaranje. Ovaj put u zemlji gdje su Zmajevi u prošlosti toliko puta igrali, svaki put se "opržili" i čini se još uvijek ništa nisu naučili. Barem ne do sljedećeg izleta na sami jug Balkanskog poluostrva.

U najavi utakmice Grčka je bila nikad slabija, ali kao takva uspjela je nadigrati, razbiti, izdominirati izabranike Roberta Prosinečkog, baš kao što je nekoliko dana ranije sve isto to BiH uradila Finskoj.

Statistički učinak na gostujućim takmičarskim utakmicama u eri Prosinečkog je zaista poražavajući, posebice ako se u obzir uzme činjenica da se igralo protiv "rivala po mjeri" jer prilikom žrijeba kvalifikacija za EP se i za Italijane govorilo da nisu kao nekad. 

Ostvarena je samo jedna pobjeda, desila se na prvom izazovu van granica BiH. U Belfastu je okviru Lige nacija uz dosta sreće s 1:2 pobijeđena Sjeverna Irska, od tada samo remi protiv Austrije (0:0) i porazi uključujući četiri uzastopna protiv Finske (0:2), Italije (1:2), Armenije (2:4) i Grčke (1:2).

Zabrinjavajuće i pomalo paradoksalno je to da smo najbolju izgubljenu utakmicu odigrali protiv najjače ekipe u grupi. Briljirali su Zmajevi u prvom dijelu protiv Azzurra, imali prednost, držali egal do samog kraja, pokazali zube te da znaju i mogu igrati protiv najboljih.

A ostali mečevi? Previše je pitanja...Odigrati tako loše susrete s direktnim rivalima je tema za dublju analizu. Ponekad je sasvim logično da te protivnik nadmudri i nadigra, međutim da se neko ko na papiru i po imenima nije jači s tobom poigrava, baš i nije logično.

Nakon poraza protiv Grčke Prosinečki je kazao kako mu je čudno da su Heleni bili bolji trkački i da su više željeli pobjedu. U tom grmu i leži zec. Kako to da ekipa protiv Finske izgleda poput najmodernijeg plazma TV-a, a tri dana kasnije kao neki televizor u crno-bijelom?! Od meraka za oči do totalne negledljivosti u razmaku od nekoliko dana. 

Premalo kontinuiteta, previše oscilacija

Nekako je tokom ovih kvalifikacija za bh. reprezentaciju svojstveno da u mini ciklusu od dvije utakmice jedan susret odigraju odlično ili vrlo dobro, a drugi totalno podbace.

Sve je počelo u martu pobjedom protiv Armenije na Grbavici, zatim nakon odličnog prvog poluvremena protiv Grčke, pad u nastavku i remi (2:2). U junu izdanje za zaborav protiv Finaca, a onda odlična partija protiv Italijana u Torinu i nezaslužen poraz.

Slično je bilo i u septembru. Furioznim finišom utakmice sa 5:0 je savladan Lihtenštajn, a nekoliko dana kasnije primljena su četiri gola od, vjerovali ili ne, Armenije!

Niz je nastavljen i oktobru. Finci razbijeni na Bilinom polju kao rijetko koja reprezentacija, a mnoge su padale u zeničkom hramu fudbala. A u Atini noć za zaborav uz užasno izdanje svih igrača.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Dakle, premalo kontinutiteta, previše oscilacija. Definitivno problem u najavi pred baraž u martu jer će Zmajevi i tada u pet dana hipotetički odigrati dva susreta. Prvo polufinale na domaćem terenu, a zatim eventualno finale čije će domaćin biti određen žrijebom.

Prve pripreme za play-off Prosinečki će obaviti u novembru. U posljednja dva kola kvalifikacija BiH će dočekati Italiju te gostovati Lihtenštajnu. Protiv Finske i Grčke dobio je smjernice kako trebe, a kako ne.

Top Komentari

burek_sa_mesom
OGNJEN VRANJEŠ!!!
5 6
starmac
Bolje bi odigrali igraci iz nase lige.Kladim se da bi vise od 3 puta opalili po golu a da negovorim o drugom poluvremenu kako su svi setali po terenu.Svaki napad Grka i dolazak do naseg gola koda igraju sa konobarima a ne protiv igraca koji "VRIJEDE KO KAKVI MILIONI"Sram i stid neka ih bude i nek nedolaze vise i netrebaju brukat DRZAVU koja je vec dosta obrukana od politike.
6 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi