Kako su lazanje odlučile borbu Arsenala i Tottenhama za Ligu prvaka: "Padali smo kao muhe"
Mnogi igrači Tottenhama su se odjednom osjećali loše, presudila je prethodna večera

U sezoni 2005/06

Kako su lazanje odlučile borbu Arsenala i Tottenhama za Ligu prvaka: "Padali smo kao muhe"

Edmir Škorić

Uoči posljednjeg kola engleske Premier lige u sezoni 2005/06 londonski Arsenal se spremao za finale Lige prvaka protiv Barcelone, ali riskirao je da će završiti peti na tabeli i tako, u slučaju da ne pobijedi Barcelonu, ostati bez plasman u najelitnije klupsko takmičenje za narednu sezonu.

Kolo prije kraja Arsenal predvođen Arseneom Wengerom bio je bod ispod Tottenhama. U finalu su Gunnersi morali igrati kod kuće protiv Wigana, dok su Spursi igrali londonski derbi u gostima kod West Hama.

Dan uoči utakmice navijači Tottenhama bili su u veselom raspoloženju. Iako je Arsenal stigao do finala Lige prvaka, njihova je ekipa bila jedan bod ispred zakletog neprijatelja, a navijači su već jasno zamišljali kako će slavnu himnu Lige prvaka čuti uživo sljedeće jeseni.

Osim toga, bitni igrači Tottenham kao što Michael Carrick i Robbie Keane nedavno su se oporavili od povreda i izrazili punu spremnost da pomognu Tottenhamu u odlučujućem trenutku prvenstva.

Međutim, stvari nisu išle po planu. Kasno navečer 6. maja, manje od dan prije utakmice, igrači Tottenhama iznenada su se osjećali loše. "Na našem meniju bile su lazanje i bolonjez. Jeli smo i onda usred noći počeli padati kao muhe. Bio je haos", prisjetio se veznjak Spursa Jermaine Jenas.

Oglasi

Među onima koji su se otrovali misterioznim lazanjama bile su gotovo sve glavne zvijezde Tottenhama - već spomenuti Carrick i Keane, potom Michael Dawson, krilo Aaron Lennon, pa čak i slavni Edgar Davids s naočalama, zvani Piranha.

Svakom minutom situacija je postajala sve kritičnija. U očaju, Tottenham je od Premier lige zatražio pomicanje utakmice za jedan dan, ali su nadležnici bili nepopustljivi: "Ako želite inzistirati, dobit ćete tehnički poraz. Bolje vam je da igrate".

Kao rezultat toga, Martin Jol nije imao izbora nego izaći protiv West Hama s polu-bolesnom ekipom. Jenas se kasnije prisjetio da su malo prije zvižduka za početni udarac njegovi saigrači povraćali u WC-ima Upton Parka. Nije čudila činjenica da je Carl Fletcher iz West Hama zabio vodeći gol u 10. minuti, a bolesni gosti jedva su se kretali terenom.

Do poluvremena je Tottenham uspio popraviti situaciju, pa je Jermain Defoe pogodio za 1:1. Međutim, ubrzo su snage počele potpuno napuštati ovaj tim. "Mnogi momci su doslovno bili na izmaku", jada se Jenas.

U 80. minuti Izraelac Yossi Benayoun ponovo je doveo West Ham do prednosti. U to vrijeme Arsenal je već svladao Wigan rezultatom 4:2. Wengerov najbolji igrač i strijelac Thierry Henry zabio je hat-trick  i nakon trećeg gola (iz jedanaesterca) spustio se na travnjak i poljubio ga  za oproštaj. Ovo je bila posljednja utakmica na stadionu Highbury, koji će vrlo brzo biti srušen i izgrađen stambeni kompleks, a Arsenal će se preseliti i igrati utakmice na Emiratesu.

Oglasi

Čim se iznad Upton Parka oglasio posljednji zvižduk, igrači Tottenhama su pognutih glava odlutali u toalete na sadionu. Peto mjesto na kraju prvenstva osiguralo im je ulaznicu za prvo pretkolo Kupa UEFA, ali jasno jed a su im lazanje ukrale toliko željeni nastup u Ligi prvaka gdje im je te sezone objektivno i bilo mjesto po svemu što su pokazali.

"Po noći se 10 naših igrača nije osjećalo dobro", jadao se Yol nakon tragikomičnog poraza.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Tražili smo odgodu utakmice za 24 sata, ali nismo htjeli riskirati zbog mogućih sankcija. Biti na četvrtom mjestu gotovo cijelu sezonu i izgubiti sve zadnjeg dana veliko je razočarenje. Shrvani smo".

Te je sezone Chelsea osvojio titulu, a osim Plavaca i Gunnersa, kao drugi i treći na tabeli u Ligu prvaka su se plasirali Manchester United i Liverpool. Kakva su to vremena bila, pa je jedan Manchester City bio 15. na tabeli, a današnji niželigaši Blackburn i Bolton među osam najboljih u ligi.

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi