Dok reprezentativci igraju utakmicu kvalifikacija za EP, tenkovi pristižu na granicu

Dok reprezentativci igraju utakmicu kvalifikacija za EP, tenkovi pristižu na granicu

Edmir Škorić

Subotnji program petog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo je počeo u 15 sati i to utakmicom u državi koja ima napete odnose sa susjedima.

Predvođena Romeluom Lukakuom, Belgija je gost Azebejdžanu u Bakuu. Gosti su favoriti i vode nakon 45 minuta golom Bakayoka, te se očekuje da upiše nova tri boda iako igra u dosta izmiješanom sastavu i bez nekih najvećih zvijezda.

I dok reprezentativci Azerbejdžana nastoje doći do malog sportskog čuda i novog boda (imaju samo jedan za sada op.a), u njihovoj zemlji vlada velika napetost.

Naime, armenska vojska krenula je prema granici sa Azerbejdžanom. Trenutno azerbejdžanska vojska izvodi velike vojne vježbe, a Armenci tvrde da bi to mogao biti samo paravan za planiranu vojnu agresiju. Situacija na Kavkazu stoga je veoma napeta.

Oglasi

Kako se vidi na snimku koji je procurio na društvene mreže, oprema koja se prevozi od strane Armenaca na granicu sa Azerbejdžanom su sistemi protivvazdušne odbrane (ADS).

Podsjetimo, tokom ove sedmice podijeljen je veliki broj foto i video materijala koji se odnose na koncentraciju ljudstva i vojne opreme od strane Armenije u područjima koja graniče sa Azerbejdžanom.

Nagorno-Karabah, etnička armenska enklava međunarodno priznata kao dio Azerbejdžana, ali koju vode etničke armenske vlasti, u središtu je okrutnog sukoba, a Azerbejdžan ograničava kretanje jedinim putem koji vodi od Armenije kako bi spriječio, kako kaže, krijumčarenje oružja.

Armenski premijer Nikol Pašinjan optužio je u četvrtak Azerbejdžan za „stalno vojno jačanje duž linije kontakta u Nagorno-Karabahu i na granici Armenije i Azerbejdžana“, prenosi armenska državna novinska agencija Armenpress.

Oglasi

Ministarstvo vanjskih poslova Armenije, koje je saopćilo da Jerevan nije zainteresiran za vojnu eskalaciju i da je spreman nastaviti napore za postizanje mirovnog sporazuma, saopćilo je da su tu informaciju potvrdili različiti izvori.

[twitter]https://twitter.com/info1Armenia/status/1700315386753974439[/twitter]

Ministarstvo vanjskih poslova Azerbejdžana odbacilo je armensku tvrdnju u saopćenju u kojem se od Jerevana poziva da prekine ono što je Baku nazvao "vojnim i političkim provokacijama".

"Ove tvrdnje su... dio još jedne lažne političke manipulacije", saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Hikmet Hajiyev, savjetnik za vanjsku politiku predsjednika Azerbejdžana Ilhama Aliyeva, rekao je za Reuters da azerbejdžanske oružane snage izvode unaprijed planirane vježbe u pripremi za jesen i zimu.

Rusija, koja održava mirovne snage u regionu od rata 2020. u kojem je Azerbejdžan zauzeo značajnu količinu teritorije koju je izgubio od armenskih snaga 1990-ih, izjavila je u četvrtak da nastavlja da ispunjava svoju ulogu sigurnosnog garanta na Južnom Kavkazu.

Oglasi