Barca ima ružne uspomene iz posljednjeg nastupa u Evropskoj ligi, a sve zbog jednog 19-godišnjaka

Škotski golman je branio čuda

Barca ima ružne uspomene iz posljednjeg nastupa u Evropskoj ligi, a sve zbog jednog 19-godišnjaka

Edmir Škorić

Barcelona i Napoli danas igraju prvi meč šesnaestine finala Evropske lige.

Da, dobro ste pročitali, ovi timovi odmjeriće snage u drugom po rangu evropskom klupskom takmičenju, iako bi ste možda na prvu pomislili da je riječ o Ligi prvaka.

Za navijače Barcelone posebno je čudno gledati svoje nogometaše u Evropskoj ligi. Posljednji put to je bilo još 2004. godine, kada je Barcelona igrala u ovom takmičenju, koje se tada zvalo Kup UEFA.

U sezoni 2002/03 Barca nije bila na nivou. Louis Van Gaal je dobio otkaz usred sezone, pod Radomirom Antićem momčad je dobro završila prvenstvo, ali je ipak bila šesta i morala je da igra Kup UEFA, a u tom takmičenju predvodio ih je novi trener, Frank Rijkard.

Katalonci su samouvjereno prošli slovački Matador (1:1, 8:0), grčki Panionios (3:0, 2:0) i danski Brondy (1:0, 2:1), ali su zaustavljeni od škotskog Celtica u osmini finala. Bilo je 0:1 i 0:0.

Junak ovih duela bio je 19-godišnji golman David Marshall koji je na Camp Nou stadionu činio čuda, branieći udarce Enriqueu, Ronaldinhu, Lopezu i Garciji.

Oglasi

Celtic je prošao dalje, a Rijkaard je nakon meča kazao: "Ovo je vrlo tužan trenutak za klub jer smo stvarno željeli osvojiti Kup UEFA. Ipak sam zadovoljan što je ekipa dala sve od sebe".

Navodno su takvi trenuci natjerali Rijkaarda da rano završi svoju trenersku kariejru, jer je nakon rada u Saudijskoj Arabiji, 2013. godine, 51-godišnjak završio karijeru.

Za Barcelonu je tada branio Viktor Valdes, koji je imao 21 godinu, u odbrani su bili Reiziger, Puyol, Oleguer, u vezi Gabri, Cocu, Gerrard, Xavi, koji je danas trener prvog tima Barcelone, a u napadu Luis Garcia, Ronaldinho i Luis Enrique.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Još su igrali Marc Overmars, Sergio Garcia i Marquez. Na klupi su bili, a nisu igrali, Andres Iniesta, Ricardo Quaresma, Ruštu Rečber...

Xavi se uoči utakmice s Napolijem sjetio posljednjeg nastupa Barcelone u Evropskoj ligi, svjestan da je i sam tada igrao, te je kazao da želi da osvoji ovo takmičenje i da je igračima objasnio da je ono podjednako važno kao i sama Liga prvaka.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Malmi_Suomi
Kako je krenulo Barçu i u šta su se uvalili ovu godinu mislim da će ih Napoli dobiti , tj izbaciti iz takmičenja. Na žalost navijača Barse a ja nisam njihov navijač.
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi