Barcelona se oprostila od dvije velike zvijezde, pa obrisala objavu - Svijet je ipak sve vidio
Portugalski duo od danas nema više ugovor s Barcelonom (Foto: EPA)

Propust koji nisu uspjeli ispraviti

Barcelona se oprostila od dvije velike zvijezde, pa obrisala objavu - Svijet je ipak sve vidio

Midhat Šljivak

Ekipa Barcelone već sezonama grca u finansijskim problemima i katalonski velikan iz tog razloga ne može normalno obavljati transfere i uporno traže određene kratice kojima bi završavali poslove. Posudba igrača iz drugih timova postala je veoma česta, no problem nastaje pri otkupu ugovora. Novca nema, ugovori ističu, pa se tako španski gigant danas oprostio od dvije zvijezde, da bi potom ekspresno izbrisao objavu.

Barcelona ima ogromne finansijske probleme. Loše poslovanje u prethodnim godinama dovelo je do duga od preko milijardu eura, pa klub jednostavno ne može normalno da funkcioniše.

To se najbolje osjeti na transferima. Barca je do prije nekoliko godina lagano izdvajala ogromne cifre za određene fudbalere, no to je davna prošlost i sada rukovodstvo kluba traži brojne kratice i popuste kako bi završili željene poslove.

Barcelona često zna dovesti igrača na posudbu. Većinu ugovora im plaća tim iz kojeg dolazi, no problem nastaje kada je potrebno aktivirati otkupnu klauzulu.

Pravi primjer su portugalski fudbaleri Joao Felix i Joao Cancelo. Njima je danas istekla posudba iz Atletico Madrida i Manchester Cityja i više nisu članovi katalonskog kluba.

Barca se oprostila od njih. Imali su spremne oproštajne poruke, objavili su ih na društvenim mrežama, no zatim je došla naredba da se objave o odlasku ovih fudbalera obrišu.

Oglasi

Katalonski klub oba portugalska fudbalera ima namjeru zadržati u svojim redovima. Još uvijek nije poznato kako to namjeravaju učiniti s obzirom na tešku finansijsku situaciju, no navodno bi mogli pokušati završiti nove posudbe.

S Cancelom tu ne bi trebalo biti problema. On je ugovorom za Manchester City vezan do ljeta 2027. godine, no menadžer Građana Pep Guardiola ne računa na njegove usluge.

On je jedan od igrača koji su na transfer listi. Cijena je oko 25 miliona eura, no kako Barca nema previše novca na raspolaganju za transfer, vjerovatno će tražiti novu posudbu.

Sada je sve do Cityja. Oni bi naravno najradije da se riješe igrača na kojeg menadžer ne računa i vidjet ćemo hoće li uspjeti nešto dogovoriti ili će Portugalac ponovo završiti u Barceloni.

Oglasi

S druge strane Joao Felix je pod ugovorom s madridskim Atleticom do 2029. godine. Čovjek od 130 miliona eura doživio je popriličan krah karijere u madridskom klubu, pa mu je Barca bila izlaz iz krize.

Učinio je dovoljno da ga Katalonci žele zadržati. Njegova cijena na tržištu je 30 miliona eura, no Atletico će sigurno tražiti više novca i pokušat će da ga prodaju u ljetnom prijelaznom roku jer na njega Diego Simeone i klub više ne računaju.

Felix bi najradije ostao u Barceloni. Međutim, Katalonci moraju platiti njegove usluge i vidjet ćemo šta će se desiti i u njegovom slučaju.

Joao Felix je prošle sezone u dresu Barcelone nastupio u 44 utakmice i ostvario je učinak od 10 pogodaka i šest asistencija.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Njegov sunarodnjak Joao Cancelo je u 42 nastupa imao učinak od četiri pogotka i šest asistencija.

Treba istaći da je Barcelona potvrdila da član kluba više nije iskusni lijevi bočni Marcos Alonso.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi