Konačna lista s trojicom kandidata za trenera Barce - Jedan se javno ponudio i večerao s Laportom

Ko će dobiti priliku iz snova?

Konačna lista s trojicom kandidata za trenera Barce - Jedan se javno ponudio i večerao s Laportom

Edmir Škorić

Nakon subotnjeg poraza od Villarreala (3:5), trener Barcelone Xavi Hernandez iznenadio je novinare na press konferenciji saopštivši da 30. juna napušta klub.

Niz loših rezultata u posljednje vrijeme doveo je do toga da Xavi preuzme kompletnu odgovornost i najavi odlazak na kraju sezone.

"Da li ću mijenjati odluku ako osvojimo Ligu prvaka? Ne, ostajem pri svojoj odluci, ali učinit ću sve da je osvojimo", rekao je između ostalog sinoć perspektivni trener i nekad jedan od najboljih veznjaka na svijetu, te drugi igrač iza Lionela Messija po broju nastupa u Barcinoj historiji.

Xavi je poput Jurgena Kloppa napravio gospodski potez, odnosno dao je dovoljno vremena rukovodiocima da pronađu zamjene. Barcelona ima sasvim dovoljno vremena da nađe Xavijevog nasljednika, a navodno su trojica trenutno na listi Joana Laporte i sportskog direktora Deca.

Prvi koji je već javno ponudio svoje usluge Barceloni je bivši igrač Rafael Marquez, trener Barce Atletic.

Oglasi

"Uprava će imati vremena da dobro razmisli do kraja sezone. Sve je u njenim rukama, ali takvoj se prilici ne može reći ne", poručio je Meksikanac, koji nema bogzna kakvo trenersko iskustvo, ali ima dobre odnose sa Decom i Laportom, sa kojim je nedavno viđen na večeri.

No, na stolu Barcinog predsjednika nalazi se još imena. Thiago Motta, trenutni trener Bologne, opcija je koja se snažno pojavila posljednjih dana. Motta također ima blizak odnos s Decom, s kojim se upoznao tokom igračkih dana. Ali kao iu slučaju Marqueza, njegovo iskustvo je oskudno. Trener Porta Sergio Conceicao najavio je da namjerava napustiti portugalski klub 30. juna. Zastupan od strane Jorgea Mendesa, njegovo će se ime također pojaviti u kontekstu Barcelone.

No, mnogo bliže, u susjedstvu, Barcelona ima sjajno rješenje, a radi se o Michelu, koji radi čuda ove sezone sa Gironom. Laporta je impresioniran njegovim radom, ali i on nema iskustva rada sa velikim igračima i timovima. No, svi ti treneri koji se povezuju s Barcom uglavnom su sličnih profila i gotovo svi nemaj iskustvo.

A postoji i jedna fantazija navijačka - Pep Guardiola. On je 2023. godine rekao da je spreman da se vrati u Barcelonu i da bi bilo teško odbiti poziv kluba koji mu je dao sve, ali to se ipak čini malo realnom opcijom.

Nerealnom se opcijom čini i Jurgen Klopp, koji je u petak također najavio da napušta Liverpool na kraju sezone. Nijemac bi možda bio pun pogodak katalonskih čelnika, ali koliko je realno... On će se vratiti u Njemačku i želi da se odmara barem godinu dana, tako da od prelaska na klupu Barce praktično nema ništa.

Potražite više informacija na temu La Liga:

S vremenom će se pojavljivati novi kandidati, ali smatra se da su Marquez, Michel i Motta u najužem izboru i da su u ovom momentu najbliže klupi Barcelone, ali ipak, ima još pola godine, ko zna šta će se sve do tada dogoditi.

Xavi će pokušati da osvoji Ligu prvaka, što bio bio megalomanski uspsjeh, a da ne govorimo tek da nadoknadi -10 na tabeli i postane prvak Španije. Mnogo toga je za Barcu izgubljeno ili tako izgleda, ali Xavi više nema pritisak, može da rasterećeno odradi ostatak sezone jer ionako zna da odlazi, a u takvim okolnostima često se dogode "nerealne stvari".

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi