Crveni đavoli "visili" na Parkenu, spasio ih šou jednog čovjeka

Belgija bolja od Danske

Crveni đavoli "visili" na Parkenu, spasio ih šou jednog čovjeka

A. Čaušević

Belgija je pobjedom nad Danskom u drugom kolu Evropskog prvenstva plasirala napravila praktično završni korak ka plasmanu u osminu finala. Na Parkenu je završeno 1:2 za Crvene đavole. 

Prvo poluvrijeme za jednog od favorita turnira je bilo užasno. Danci su dobijali praktično svaki duel, bili su bliži lopti, rastrčaniji i razigraniji. Nakon prvih 45 minuta imali su i minimalnu prednost.

Susret je otvoren golom Poulsena nakon greške u odbrani Belgije za veliko slavlje 30-ak hiljada domaćih navijača na tribinama. U 11. minuti kratki prekid u znak poštovanja prema Eriksenu.

Prije utakmice dogovoreno je da se lopta izbaci iz igre što se i desilo. Svi prisutni na stadionu uključujući sudije i igrače su apludirali sjajnom veznjaku i poželjeli mu što brži oporavak.

Nastavili su domaći da dominiraju do kraja prvog dijela. Imali su još niz izglednih sitaucija, a najbolju je u 35. minuti propustio Damsgraad nakon sjajnog solo prodora, ali nije imao sreće u završnici.

Oglasi

Ključni detalj na meču desio se na poluvremenu. Selektor Belgije, Martine, u igru ubacuje rekonvalescenta De Bruynea koji je pokazao da je trenutno najbolji veznjak svijeta, barem kada je ofanziva u pitanju.

U 55. minuti Belgijanci su uspjeli izjednačiti, Lukaku je uradio dobar posao, lopta je došla do De Bruynea koji se majstorski snalazi i asistira Thorgenu Hazardu koji zabija na prazan gol s nekoliko metara.

Nastavili su Danci nakon izjednačenja da pritišću i igraju bolji fudbal. Preokret su kompletirali u 70. minuti kada lijep gol s ivice kaznenog prostora zabija najbolji igrač meča, De Bruyne.

Danska je imala dovoljno vremena da stvari vrati na početak, međutim bez obzira na pokušaje nije uspjela u tome. U 77. minuti Braithwaite je nanizao nekoliko protivnika, šutirao, ali je u odsutnom trenutku blok spasio gol Belgije, u posljednjim minutama pogodio je i prečku. Ostalo je 1:2.

Potražite više informacija na temu EURO 2020:

Nakon dva gola Belgija ima šest bodova u grupi B i već je jednom nogom u osmini finala, ostaje da se vidi s kojeg će to mjesta biti. Rusija i Finska dijele drugo mjesto s po dva boda, dok je Danska bez bodova i minimalnim šansama da prođe dalje kao jedna od najbolje trećeplasiranih selekcija.

U posljednjem kolu Belgija će igrati protiv Finske, dok će Danci biti domaćini Rusiji.

Top Komentari

_ZIJAGA_
Da vam DOKTOR KAZE:"BELGIJA NECE OSVOJITI PRVENSTVO"..To je Manchester City među REPREZENTACIJAMA..SVE IMAJU, ali nemaju ONO GLAVNO..POBJEDNICKI MENTALITET U VELIKIM UTAKMICAMA..sportski pozdrav..cujemo se u 1/4 finalu, mozda 1/2 finalu, kada budete DOKTORU CESTITALI..DOKTOR NIKADA NE LAZE..
1 5
Krosteutegurovic
Ovaj De Bruyne je stavarno igračina Svaka čast, Belgija bez njega tanka
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi