UEFA donosi odluku o rezultatu koji bi mogao koštati Belgijance, Švedsku nije ni briga

Čeka se konačno saopštenje

UEFA donosi odluku o rezultatu koji bi mogao koštati Belgijance, Švedsku nije ni briga

Edmir Škorić

U Briselu je sinoć prekinut meč kvalifikacija za Euro između Belgije i Švedske na poluvremenu zbog ubistva dvoje švedskih navijača na gradskim ulicama.

Pet kilometara od stadiona Kralj Baudouin došlo je do napada koji je rezultirao ubistvom dvoje državljana Švedske.

Tek kada su otišli u svlačionicu, fudbaleri Švedske i stručni štab saznali su šta se desilo, pa su odbili da nastave utakmicu. Utakmica je potom službeno prekinuta, a UEFA će naknadno odrediti njen epilog.

Sada se postavlja pitanje hoće li se utakmica Belgije i Švedske ipak igrati? Činjenica je da se Belgija već plasirala na Euro, ali ima svoj motiv da igra, a to je da joj eventualni remi sa Švedskom (1:1) ne bi možda bio dovoljan da osvoji grupu i bude nosioc u žrijebu grupa za Evropsko prvenstvo.

Prema članu 29 UEFA pravila, napuštena zvanična utakmica mora se nastaviti što je prije moguće. Po mogućnosti dan poslije (dakle danas), bez publike i na istom stadionu. No, s obzirom na sve šta se dešavalo, nije moguće da se danas odigra meč u Briselu. Čak i kada bi UEFA odobrila još jedan stadion - što je moguće ako se smatra neophodnim iz sigurnosnih razloga - nastavak meča bi danas bio nemoguć.

Oglasi

Nakon sve gužve, reprezentacija Švedske je odmah poletjela kući sa čarterom tima, a i Belgijci su se jedan po jedan vraćali kući. Da ne spominjem sve organizacione mjere koje je potrebno preduzeti. Manu Leroy, izvršni direktor Belgijskog fudbalskog saveza: "Ne mogu ništa reći o sportskim posljedicama, a da budem iskren, ni to me ne brine."

Prema pravilima UEFA, ako dan kasnije ne postoje uslovi za nastavak utakmice, onda se traži novi termin. Sljedeća međunarodna pauza je u novembru. Belgija će 19. novembra igrati protiv Azerbejdžana meč kvalifikacija, dok će nešto ranije odmjeriti snage sa Srbijom u prijateljskoj utakmici, što znači da postoji mogućnost da se ona otkaže ako bi trebalo da se tada igra duel sa Švedskom. No, problem je u tome što Šveđani tog datuma igraju zvaničnu utakmicu kvalifikacija.

A pošto je žrijeb za Evropsko prvenstvo 2024. već zakazan za 2. decembar, vrijeme ističe. "Promjenjivanje može uključivati ​​odstupanje od tradicionalnog rasporeda utakmica", navodi se u UEFA pravilniku, ali nije realno da Švedska mora odigrati tri međunarodne utakmice uz obavezu u jednoj međunarodnoj utakmici.

Švedska odbija da nastavi meč bilo kad, ionako joj ništa ne znači jer svakako nema šanse da ode na EP, pa će UEFA na koncu odlučiti sama o ishodu meča. Postoji nekoliko opcija, no najrealnija je ona da se na kraju utakmica ozvaniči rezultatom 1:1, što Belgiji ne ide u prilog, a teško da će iz krovne kuće evropskog fudbala biti tako bezobrazni pa na sve muke Šveđanima još upisati poraz zvaničnim rezultatom 0:3.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

A dodatnih 45 minuta u ovom trenutku niko ne želi da igra... No, UEFA mora da donese odluku ili čak predsjednik Aleksandar Čeferin.

“U slučaju više sile, Komisija za hitne slučajeve UEFA-e će donijeti odluku. Ako to zbog hitnosti ne bude moguće, odluku će donijeti predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin ili generalni sekretar Theodore Theodoridis".

Top Komentari

vedin
Pa ako im utakmice Izraela nisu problem onda nije ni ova!
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti