Belgijanci se pitaju: Ko će zamijeniti Lukakua i Kompanyja?
Foto: EPA

Tamošnji mediji imaju svoje mišljenje

Belgijanci se pitaju: Ko će zamijeniti Lukakua i Kompanyja?

Bosna i Hercegovina će u subotu odigrati pretposljednju utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Belgije. Zmajevi moraju ići na pobjedu, dok su se Belgijanci već plasirali na Mundijal, a olakšavajuća okolnost za našu reprezentaciju je i činjenica da Roberto Martinez ima problema sa povrijeđenim igračima.

Iskusni Vincent Kompany sigurno neće zauzeti svoje mjesto u srcu odbrane Crvenih đavola, dok je sve izvjesnije da će gostovanje na Grbavici propustiti i "raspucani" napadač Manchester Uniteda, Romelu Lukaku.

Zbog toga se u Belgiji već pitaju ko će zamijeniti ova dva fudbalera na utakmici protiv Bosne i Hercegovine, a tamošnji portal rtbf.be je organizovao svojevrsnu anketu među fudbalskim stručnjacima i novinarima u Belgiji, iako se pretpostavlja da će Martinez u startnu postavu uvrstiti Thomasa Vermaelena i Mitchyja Batshuayija.

"Thomas Vermaelen ima potrebne kvalitete i iskustvo, ali je problem njegov totalni nedostatak minutaže u Barceloni", istakao je sportski novinar Thierry Luthers, dok je Rodrigo Beenkens, također novinar, dodao:

"Kada nije povrijeđen Vermaelen je uvijek bio prvi Martinezov izbor da zamijeni Kompanyja. Ipak, Martinez je rekao da Vermaelen ne bi trebao igrati dva meča u četiri dana. Očekujem da će se za ovo mjesto, barem protiv Kipra, boriti Ciman i Dendoncker.

"Thomas Vermaelen nije odigrao niti jedan takmičarski meč u dresu Barcelone ove sezone. Sada bi trebao odigrati dva u četiri dana s reprezentacijom, to je nerealno...Tako da možemo očekivati da igra samo u Bosni, ali zar nije vrijeme da se da prilika mlađima, poput Dedrycka Boyate? On više nije porvijeđen, njegovi zadnji nastupi u Celticu su bili zaista uvjerljivi. On će sigurno biti pozvan, tu si i Kabasele, a da ne pominjem Cimana", istakao je Manu Jous, pa se osvrnuo i na napada Belgije:

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

"U napadu će biti Batshuayji ili Origi...Postavljanje Mertensa u vrh napada, što mu je neprirodna pozicija je zadnja opcija, ali podrazumijeva i promjene pozicija drugih igrača. Zato bi bilo logično da Martinez vjeruje Batshuayjiu."

Ukratko, većina belgijske fudbalske javnosti vjeruje da će Kompanyja i Lukakua zamijeniti Vermaelen i Batshuayji, iako za poziciju centranog napadača konkuriše i Divock Origi, međutim većina smatra da on posjeduje premalo iskustva, te da zbog činjenice da dugo nije igrao za reprezentaciju sigurno neće biti u prvih 11 protiv BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi