Diaz ne može u reprezentaciju jer ne zna jezik: "Imao je tri godine..."
Nevjerovatna odluka čileanskog selektora (Foto: Matt Wilkinson / AFP)

Nevjerovatna situacija za napadača Sheffield Uniteda

Diaz ne može u reprezentaciju jer ne zna jezik: "Imao je tri godine..."

M. Šljivak

Napadač Sheffield Uniteda Ben Brereton Diaz (24) izostavljen je s popisa reprezentacije Čilea jer ne zna španski jezik. Selektor Ricardo Gareca tvrdi da je imao dovoljno vremena za učenje i da neće igrati dok ne bude govorio jezik.

Ben Brereton Diaz igrao je za omladinske selekcije Engleske, ali je od 2021. godine postao reprezentativac Čilea. Njegova majka je iz ove zemlje i ovaj napadač ju je odabrao kao svoju reprezentaciju.

Debitovao je 2021. godine kod selektora Martina Lasartea. Odigrao je 27 utakmica, postigao je sedam pogodaka, no aktuelni selektor Ricardo Gareca odlučio ga je izostaviti s popisa za prijateljske mečeve s Albanijom i Francuskom.

Po njegovim riječima 24-godišnjak je imao dovoljno vremena da nauči španski jezik u protekle tri godine. Poziv će dobiti kad pokaže napredak u komunikaciji.

"Volio bih da nauči jezik, to smatram veoma bitnim. Imao je dovoljno da nauči španski. To sam mu lično rekao jer je ključna stvar za komunikaciju sa saigračima, trenerima, novinarima", rekao je Gareca.

Oglasi

Interesantno je svakako kako Brereton Diaz tvrdi da tri puta sedmično ima časove španskog jezika. Očigledno da u prethodne tri godine nije naučio ništa, pa mu je Gareca jasno poručio da neće igrati dok ne pokaže napredak u govoru.

24-godišnji napadač je na interesantan način došao do selekcije Čilea. Na Football Manageru navijači ove selekcije su vidjeli da ima dvojno državljanstvo i pokrenuta je kampanja za njegovo dovođenje u nacionalni tim.

Fudbalski savez Čilea se potom aktivirao. Brereton Diaz je sa zadovoljstvom prihvatio poziv i tri godine je član nacionalnog tima ove zemlje.

Ipak, Gareca je odlučio da ga skloni. Dokad će biti sa strane kod novog selektora Čilea, ostaje nam da vidimo.

Ovaj fudbaler trenutno je na posudbi u Sheffield Unitedu. Po dolasku u Premiership postigao je dva gola u četiri nastupa.

Trenutno je pod ugovorom sa španskim Villarrealom. Žuta podmornica ga je vratila u Englesku nakon što se nije najbolje snašao u Španiji.

Profesionalnu karijeru ovaj 24-godišnji fudbaler počeo je u Nottingham Forestu, zablistao je u Blackburn Roversima, što mu je na kraju donijelo transfer u La Ligu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije