Benjamin Tahirović dobio veliko priznanje, a onda je pokazao kakav je zapravo čovjek

Za svaku pohvalu

Benjamin Tahirović dobio veliko priznanje, a onda je pokazao kakav je zapravo čovjek

Edmir Škorić

Ajaxov dvojac pokupio je nagrade za najbolje u mjesecu decembru. Brian Brobbey je najbolji igrač nizozemske Eredivizije, dok je Benjamin Tahirović po prvi puta osvojio nagradu "Johan Crujiff talent mjeseca".

Započeo je završni sprint Ajaxa pod vodstvom trenera Johna van 't Schipa. Krajem oktobra ekipa iz Amsterdama je bila zadnja u ligi. U novembru se Ajax polako oporavio i mjesec završio s osmim mjestom.

Nakon pobjeda prošlog mjeseca kod NEC Nijmegena (1:2), u nastavku kod RKC Waalwijka (2:3), kod kuće protiv Sparte Rotterdam (2:1) i remija protiv PEC Zwollea (2:2), dospjeli su do petog mjesta.

Brian Brobbey direktno je sudjelovao u pet golova u decembru (četiri gola i jedna asistencija). Osim toga, 21-godišnjak iz Amsterdama imao je četrdeset kontakata s loptom u protivničkom kaznenom prostoru, najmanje sedam više od bilo kojeg drugog igrača u ligi, a opalio je najviše udaraca prema golu (devet) i zabilježio najviše očekivanih golova u Eredivisie (3,3 xG).

Brobbey je također dobio 20 duela. Njegova dobra statistika i sposobnost zabijanja donijeli su Brobbeyju tri puta titulu igrača utakmice u proteklom mjesecu, a sada i nagradu za igrača mjeseca u prvenstvu.

Oglasi

20-godišnji Benjamin Tahirović osvojio je svoju prvu pojedinačnu nagradu otkako je stigao u Nizozemsku. Od svih igrača koji su od početka sezone imali 21 godinu ili manje, najbolje se pokazao u decembru To je veznjaku Ajaxa donijelo nagradu Johan Cruijff za talenta mjeseca.

Bosanskohercegovački reprezentativac zabilježio je 11 ubačaja prošlog mjeseca, više od bilo kojeg drugog igrača u takmičenju. Osim toga, upisao je i asistenciju u posljednjoj utakmici protiv PEC Zwollea te jednu takoreći predasistenciju kod rezultata 1:0.

Potražite više informacija na temu Eredivisie:

Bivši igrač Vasalundsa i Rome također je imao tačnost dodavanja od 90,9% (180/198 uspješnih dodavanja) u decembru, najveći broj od svih veznjaka i napadača u Erediviziji (na većem uzorku sa +100 dodavanja).

Tahirović je kao dio nagrade dobio i 2.500 eura, ali je potom novac donirao u fondaciju koja brine o bolesnoj djeci. Osim toga, njegovim izborom prikupljen je iznos od 5000 eura za poticanje društvenih projekata Fondacije Johan Cruyff. Time je bh. fudbaler pokazao da ima veliko srce.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi