Švedski selektor večeras govorio o Benjaminu Tahiroviću: "Neki izaberu nas, a neki ne"

Za koga će veznjak Rome zaigrati?

Švedski selektor večeras govorio o Benjaminu Tahiroviću: "Neki izaberu nas, a neki ne"

E. Škorić

Benjamin Tahirović je 19-godišnji Šveđanin sa bh. pasošem i ima pravo nastupa za obje reprezentacije, a još uvijek nije poznato za koga će se odlučiti ili za koga se već odlučio, pod pretpostavkom da je interno već sa najbližima razgovarao o tome.

Tahirović je veliki talenat kojem se posebno divi Jose Mourinho. Portugalac ima samo riječi hvale za veznjaka, a u nedjelju mu je pružio priliku za debi u Seriji A protiv Torina u meču koji je završio neriješeno (1:1).

Veznjak rođen 2003. godine u Švedskoj posjeduje i bh. pasoš, pa nije isključeno da u budućnosti postane član bh. reprezentacije. On već neko vrijeme trenira sa prvim timom Rome, a sada je dobio priliku da debituje za prvi tim.

Ima ugovor do 2026. godine, a u Primaveri je na osam ligaških utakmica osam puta bio starter. Dao je tri gola, upisao i četiri asistencije, te prosto natjerao Mourinha da obrati pažnju na njega.

"Tahirović je ušao u trenutku velikog pritiska. Nadao sam se da me neće razočarati i nije. Bio je vrlo dobar i svaka mu čast na tome", kazao je Mourinho za DAZN nakon utakmice.

Mourinho je ranije rekao da vjeruje u Šveđanina, a na konferenciji za novinare u ponedjeljak za Tahirovića je upitan i Janne Andersson, selektor Švedske.

Oglasi

Janne Andersson namjerava razgovarati s Tahirovićem, ne želi da mu se opet ponovi Ahmedhodžić

Andersson kaže da je važno za takve mlade i talentovane nogometaše da igraju u kontinuitetu i da se razvijaju, te je istakao da se "s najvećim zanimanjem prate ti igrači".

Janne je več imao jedan "sukob" s Bosancima. Izgubio je perspektivnog štopera Anela Ahmedhodžića, koji je odabrao BiH, slično je uradio i Dennis Hadžikadunić, mada se nakon toga Šveđani aktivnije bave tim pitanjem. Uspjeli su recimo nagovoriti Edvina Kurtulusa da igra za njih. Riječ je o igraču porijeklom s Kosova koji je odabrao Švedsku.

Da li je Andersson ili neko iz Švedskog nogometnog saveza već kontaktirao Tahirovića?

"Ne, nisam razgovarao s njim, ali pratićemo ga s uzbuđenjem", odgovorio je Andersson.

"Neki izaberu igrati za Švedsku, neki ne, možemo samo pokazati interes, to još nismo učinili, ali ćemo sigurno u budućnosti", dodao je.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Tahirović je prošle godine napustio Vasalund i prešao u Romu. Teško je u ovom trenutku reći ko je bliži, ali s obzirom na to da mu je jedan od idola Edin Džeko, s kojim se i slikao, vjerujemo da će ipak prevagnuti patriotski osjećaj.

Benjamin je rođen u Švedskoj, ali su mu roditelji iz Sarajeva, pa je svakako samim tim i potencijalni reprezentativac naše zemlje.

Zaprati AS Roma, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AS Roma Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

volta
Šta ćemo onog trenutka kad dijaspora ne bude željela igrati za Bosnu, bit ćemo u rangu Luksenburga realno, ni ti jednog vrhunskog igrača nije dala naša liga zadnjih 10 godina
8 2
Adnanos
Momak nije igrao za mladu Svedsku reprezentaciju sto znaci da je mogao igrati za nasu mladu bez veci problema. Ali sta ces kada igraju oni koji najvise plate. Pa covjece ovog momka su davno mogli zvati u mladje kategorije Ali nisu. Sta onda ocekivati.
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi