Bh. klubovi u evropskoj avanturi: Optimizam je tu, ali je li realan?

Kreću Zrinjski, Široki i Radnik

Bh. klubovi u evropskoj avanturi: Optimizam je tu, ali je li realan?

M. Šljivak

Zrinjski, Radnik i Široki Brijeg večeras počinju svoju evropsku avanturu.

Sva tri bh. predstavnika igrat će utakmice 1. pretkola Evropske lige, a za protivnike imaju poprilično neatraktivne, ali itekako neugodne protivnike.

Ono što je očito je činjenica da u taborima bh. timova vlada veoma veliki optimizam i svi vjeruju da se mogu naći u drugom pretkolu Evropske lige.

Viceprvak BiH Zrinjski danas gostuje na stadionu Todor Proeski u Skoplju, a protivnik im je makedonska Akademija Pandev.

Radi se o ekipi čiji je vlasnik poznati makedonski fudbaler Goran Pandev, a trener Plemića Hari Vukas ističe da protivnika neće podcijeniti.

"Da je Akademija ozbiljna ekipa pokazuju njeni rezultati. U drugoj sezoni Prve makedonske lige bili su treći i osvojili Kup tako da sigurno taj tim nećemo podcijeniti. Analizirali smo ih, imamo videa, znamo njihov način igre i njihove igrače", poručio je trener Plemića.

Radnik svoj evropski put počinje protiv Spartaka iz Trnave.

I u timu iz Bijeljine, koji svoj meč igra u Banjaluci, odlično su skautirali protivnika, a trener Mladen Žižović je otkrio zanimljive podatke o slovačkom timu.

"Svi igrači su spremni i jedva čekamo da vidimo kako stojimo u odnosu na protivnika. Dobra stvar za nas, a loša za njih, je što nas ne poznaju, dok smo se mi na licu mjesta uvjerili u njihove kvalitete.. Smanjili su budžet, sada iznosi dva miliona eura, ekipa je znatno izmijenjena i promijenjen im je skoro kompletan igrački kadar u odnosu na prošlu godinu kada su igrali grupnu fazu Lige Evrope. To nam je olakšavajuća okolnost, svaki ishod bez primljenog gola nam odgovara, kako bismo revanš u Trnavi dočekali sa aktivnim rezultatom. Mislim da su šanse 50-50", rekao je Žižović.

Optimizam vlada i u Širokom Brijegu, gdje večeras gostuje kazahstanski Kairat.

Trener bh. predstavnik Goce Sedloski veoma je optimističan pred ovaj meč. Dao je protivniku ulogu favorita, ali istakao je i da zna slabosti koje imaju.

"Oni su dobra, kvalitetna momčad, k tomu još u natjecateljskom ritmu. Ali, i mi smo odlično radili u proteklih mjesec dana. Spremni smo dati sve od sebe, ostavit ćemo srce na terenu i uz pomoć naših navijača, našega 12. igrača, pokušati doći do pobjede, po mogućnosti bez primljenog gola", rekao je Sedloski.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Sudeći barem prema kvotama kladionice Mozzart, bh. timovi imaju 50-50 šanse u prvim utakmicama.

19:00 Radnik - Spartak
19:00 Akademija - Zrinjski
21:00 Široki Brijeg - Kairat

Zaprati NK Široki Brijeg, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Široki Brijeg Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

magistar
Šta Široki glumi sa ovim terminom 21h, oni su smješteni u Portugalu ili šta? Uvijek s njima neka pre...vanja, tako i u ligi, uvijek oni mimo svijeta, klub koji će polako narednih godina ka dnu sa povratkom Veleža i Borca i jačanjem nekih drugih velikih klubova
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.